Премиерът Герджиков в Благоевград: Няма притеснения в отношенията България-Турция

Няма особени притеснения в отношенията между България и Турция. Има нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен да станат нетърпили. Няма такива изгледи, тъй като ние трябва максимално да поддържаме добросъседски отношения независимо от едни такива спорадични явления на отделни турски граждани. Това заяви днес в Благоевград премиерът Огнян Герджиков. Той пристигна за среща с областния управител Валери Сарандев и кметовете на 14-те общини в Благоевградска област, за да разговаря с тях за подготовката на парламентарните избори.

Министър-председателят разкри, че има няколко случая с взети мерки срещу турски граждани заради работата им срещу суверенитета на страната ни. „Този, който ще бъде експулсиран от страната, е локализиран от органите на МВР в Шуменско, действано е в сътрудничество с ДАНС и понеже има чудесна координация между МВР, ДАНС и прокуратурата, това ще бъде осъществено. Тези органи си вършат чудесно работата. Освен това има още двама турски граждани за които е наложена принудителна административна мярка да не влизат в България, те са в Турция. Мерките срещу тях заради това, че действат против интересите на страната ни, срещу суверенитета и единството на нацията ни. Не мога да кажа какво са правили, тъй като има граница, до която мога да говоря, става въпрос за класифицирана информация”, каза още Огнян Герджиков. Той уточни, че Надежда Нейнски е в България, извикана е във външно министерство, за да докладва как върви подготовката за изборите и съответно да бъде инструктирана за случаите, които могат да възникнат, за да знае как да процедира.

„Нейнски няма да остане тук, ще се върне в Турция, тя е на работа там. Така че е за ден-два тук и се връща обратно. Министърът на външните работи може да каже как е инструктирана, аз не я инструктирам”, уточни премиерът.

Той допълни, че има сигнали за купуване на гласове от Северозападна и Югоизточна България. Компетентните органи обаче правят това, което трябва. Областните управители си вършат работата съвместно с органите на реда. „Нещата са под контрол и аз съм убеден, че изборите въпреки усложнената обстановка ще бъдат проведени както трябва”, увери Огнян Герджиков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене