Connect with us

Таблоид

Преди да почине, Ванга предрекла: Чакайте ме след 20 години!

Published

on

„Изпълних заръката на пророчицата Ванга ! Преди да умре, тя ми поръча да направя две икони и да ги поставя в храма. Едната да изобразява молитвата на Христос в Гетсиманската градина, а другата да показва ангел господен, който съобщава на Дева Мария благата вест, че носи в утробата си Спасителя.

Най‐накрая ги нарисувах и иконите вече са в църквата в Рупите. Първата е на южната стена, а втората ‐ на северната стена на църквата“. Това сподели пред в. „България днес” акад. Светлин Русев 20 години след кончината на Ванга. Иконите трябвало да бъдат поставени точно на двайсетата годишнина от смъртта й, защото Ванга смятала, че след толкова години душата й ще се прероди. Защо е поискала точно тези две икони пророчицата не обяснила.

Освен двете икони под зоркия поглед на акад. Русев в църквата „Света Петка Българска“ в Рупите ученикът му Атанас Атанасов и Станимир Желев цяла седмица работиха от сутрин до вечер, за да бъдат готови за помена на най‐известната жена на Балканите.

Успяхме с времето. Преди да започнем с работата, забелязахме, че основата на тавана е повредена. Наложи се да се отстрани старата мазилка и да са направи съвсем нова, а това за малко да ни забави. Но иначе всичко мина както трябва“, обяснява Светлин. На рисунката на ученика му и Станимир Желев се вижда Исус Христос с дете на ръце и гълъб в краката му ‐ Отец, Син и Свети Дух. Откакто е създадена църквата ‐ през 2002 г., стенописът и иконите в хррама са уникални и са дело на акад. Русев, а иконостасът е на Григор Паунов.

„Всеки път, като идвам тук, сякаш чувствам, че мъченицата е жива. Самата тя в началото „виждаше“ всичко в храма в бяло и с кръст в скалата срещу него. Тя виждаше и повече, и по‐напред от тези, които не се посвениха да оскърбят делото й поради псевдодогми или лични интереси“, припомни още художникът. И заяви, че според него не е случайно, че на Рупите хората търсят утеха и спасение ‐ мястото е благословено с духовната енергия, която го изпълва и докосва душите на присъстващите там с надежда. Колкото до това дали вече е преглътнал обвиненията, че е изографисал приятелката си Нешка Робева като светица в църквата, акад. Русев обясни: „Не съм използвал образа на Нешка нито за светица, нито за просякиня. Не ме интересуват хората, които твърдят обратното. Дали ще ползвам рисунки по дъщеря ми или по комшийката за Богородица, не е толкова важно. Същественото е дали образът носи онова духовно излъчване, което го извисява“, отговори академикът. Той и досега смята, че баба Ванга е харесвала образите, които е сътворил в църквата. Връзката си с пророчицата акад. Русев обяснява, че започват от дъщерята на Тодор Живков ‐ Людмила Живкова. „Първата ми среща с Ванга беше при нейно посещение до София при Людмила Живкова. Бяха я извикали да гледа за болен човек. Пророчицата ме повика още докато е пътувала в колата. Казала на шофьора: „Има един председател на художниците, какъв е, що е, при мене не е дошъл още“. И когато влиза в дома на Живкова, първите и думи са били: „Кам го Светлин? Доведете ми го, тогава ще ви гледам.“ Намериха ме след 15‐20 минути и това беше първата ми среща с нея. Оттогава я боготворя“, сподели Русев. 83‐годишният ни художник никога не се е облагодетелствал да пита за себе си Ванга. Каквото обаче му е казала ‐ сбъдвало се е.

И в едно е сигурен ‐ тя е направила много за неговото духовно израстване. „Заради нея спрях да псувам. Преди години го правех, при това много често. Тя ме научи и да се пазя от прекалено удоволствие, от много хубавите неща. Защото не знам дали мога да им платя цената.

Пазя се да не обидя или да не засегна някого, без да искам. Пазя се да не ставам зависим от спонсори. Пазя се да не завися от някого или от нещо, макар че в съвременния бит нещата са сложни. Но най‐вече се пазя от собствените си недостатъци“, обясни акад. Русев, който и след втория инфаркт продължава все така усърдно да рисува. „Всеки ден творя, това е моят живот“, смята художникът. Легенди се носят за иконата на Богородица Портаитиса в Роженския манастир. Чудотворната икона е била специална за Ванга, а стотици разказват за чудодейните й сили.

„Многобройни са чудесата и помощта към тези, които прибягват с вяра към иконата“, твърдят монасите в Роженския манастир. Допълват, че светинята помагала и на онкоболни. По думите им имало опити иконата да бъде изнесена, но тя винаги се „връщала“ в манастира. Иконата се пази в параклиса „Св. безсребърници Козма и Дамян“. Тя е една от четирите икони, на които се молела приживе пророчицата Ванга, споделят свещениците. По думите на отец Георги Минчев от Сандански поне веднъж седмично Ванга ходела в Роженския манастир и „с часове“ стояла пред „Портаитиса“.

struma.bg

Таблоид

Кошмар! Covid отделенията в болниците в Благоевградско са запълнени на 100 %

Published

on

Covid отделенията в шестте болници в Благоевградска област са запълнени, медицинските екипи са на ръба на възможностите си, информира БНР. Студенти от факултета по здравни грижи към Югозападния университет се включват като доброволци в помощ на лечебните заведения.

130 са новите случаи на заразени с коронавирус в областта за последното денонощие, като немалка част от хората с положителни проби са приети в болница. Няма клъстерно огнище на заразата, каза д-р Веселка Мончева от РЗИ.

“Лечебните заведения имат готовност да разкрият нови Covid отделения и да пренасочат персонал към тях, тъй като от вчера са преустановени плановите операции”.

Студенти, които се обучават за медицински сестри и акушери в Югозападния университет, започнаха работа като доброволци в болниците в Благоевград, заяви заместник-ректорът доц. д-р Ицка Дерижан.

“За сега въведените рестриктивни мерки в областта няма да се променят, засилен е обаче денонощния контрол по спазването им. Макови проверки започнаха в автобусния транспорт”.

Continue Reading

Таблоид

Земетресение разтресе Югозапада!

Published

on

Земетресение от 2,9 по Рихтер е регистрирано край Сандански днес, сочи справка в сеизмологичния институт на БАН.

Земният трус е усетен в 13:01 ч., а дълбочината на труса е била 14 км., съобщи Нова ТВ.

Епицентърът му е бил на 10 км северозападно от Сандански и на 115 км северно от Солун, уточвяват от Европейския сеизмологичен център.  Няма данни за материални щети.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ