Connect with us

Таблоид

Преди да почине, Ванга предрекла: Чакайте ме след 20 години!

Published

on

„Изпълних заръката на пророчицата Ванга ! Преди да умре, тя ми поръча да направя две икони и да ги поставя в храма. Едната да изобразява молитвата на Христос в Гетсиманската градина, а другата да показва ангел господен, който съобщава на Дева Мария благата вест, че носи в утробата си Спасителя.

Най‐накрая ги нарисувах и иконите вече са в църквата в Рупите. Първата е на южната стена, а втората ‐ на северната стена на църквата“. Това сподели пред в. „България днес” акад. Светлин Русев 20 години след кончината на Ванга. Иконите трябвало да бъдат поставени точно на двайсетата годишнина от смъртта й, защото Ванга смятала, че след толкова години душата й ще се прероди. Защо е поискала точно тези две икони пророчицата не обяснила.

Освен двете икони под зоркия поглед на акад. Русев в църквата „Света Петка Българска“ в Рупите ученикът му Атанас Атанасов и Станимир Желев цяла седмица работиха от сутрин до вечер, за да бъдат готови за помена на най‐известната жена на Балканите.

Успяхме с времето. Преди да започнем с работата, забелязахме, че основата на тавана е повредена. Наложи се да се отстрани старата мазилка и да са направи съвсем нова, а това за малко да ни забави. Но иначе всичко мина както трябва“, обяснява Светлин. На рисунката на ученика му и Станимир Желев се вижда Исус Христос с дете на ръце и гълъб в краката му ‐ Отец, Син и Свети Дух. Откакто е създадена църквата ‐ през 2002 г., стенописът и иконите в хррама са уникални и са дело на акад. Русев, а иконостасът е на Григор Паунов.

„Всеки път, като идвам тук, сякаш чувствам, че мъченицата е жива. Самата тя в началото „виждаше“ всичко в храма в бяло и с кръст в скалата срещу него. Тя виждаше и повече, и по‐напред от тези, които не се посвениха да оскърбят делото й поради псевдодогми или лични интереси“, припомни още художникът. И заяви, че според него не е случайно, че на Рупите хората търсят утеха и спасение ‐ мястото е благословено с духовната енергия, която го изпълва и докосва душите на присъстващите там с надежда. Колкото до това дали вече е преглътнал обвиненията, че е изографисал приятелката си Нешка Робева като светица в църквата, акад. Русев обясни: „Не съм използвал образа на Нешка нито за светица, нито за просякиня. Не ме интересуват хората, които твърдят обратното. Дали ще ползвам рисунки по дъщеря ми или по комшийката за Богородица, не е толкова важно. Същественото е дали образът носи онова духовно излъчване, което го извисява“, отговори академикът. Той и досега смята, че баба Ванга е харесвала образите, които е сътворил в църквата. Връзката си с пророчицата акад. Русев обяснява, че започват от дъщерята на Тодор Живков ‐ Людмила Живкова. „Първата ми среща с Ванга беше при нейно посещение до София при Людмила Живкова. Бяха я извикали да гледа за болен човек. Пророчицата ме повика още докато е пътувала в колата. Казала на шофьора: „Има един председател на художниците, какъв е, що е, при мене не е дошъл още“. И когато влиза в дома на Живкова, първите и думи са били: „Кам го Светлин? Доведете ми го, тогава ще ви гледам.“ Намериха ме след 15‐20 минути и това беше първата ми среща с нея. Оттогава я боготворя“, сподели Русев. 83‐годишният ни художник никога не се е облагодетелствал да пита за себе си Ванга. Каквото обаче му е казала ‐ сбъдвало се е.

И в едно е сигурен ‐ тя е направила много за неговото духовно израстване. „Заради нея спрях да псувам. Преди години го правех, при това много често. Тя ме научи и да се пазя от прекалено удоволствие, от много хубавите неща. Защото не знам дали мога да им платя цената.

Пазя се да не обидя или да не засегна някого, без да искам. Пазя се да не ставам зависим от спонсори. Пазя се да не завися от някого или от нещо, макар че в съвременния бит нещата са сложни. Но най‐вече се пазя от собствените си недостатъци“, обясни акад. Русев, който и след втория инфаркт продължава все така усърдно да рисува. „Всеки ден творя, това е моят живот“, смята художникът. Легенди се носят за иконата на Богородица Портаитиса в Роженския манастир. Чудотворната икона е била специална за Ванга, а стотици разказват за чудодейните й сили.

„Многобройни са чудесата и помощта към тези, които прибягват с вяра към иконата“, твърдят монасите в Роженския манастир. Допълват, че светинята помагала и на онкоболни. По думите им имало опити иконата да бъде изнесена, но тя винаги се „връщала“ в манастира. Иконата се пази в параклиса „Св. безсребърници Козма и Дамян“. Тя е една от четирите икони, на които се молела приживе пророчицата Ванга, споделят свещениците. По думите на отец Георги Минчев от Сандански поне веднъж седмично Ванга ходела в Роженския манастир и „с часове“ стояла пред „Портаитиса“.

struma.bg

Таблоид

Временно спират бързите тестове за шофьорите на камиони на ГКПП „Промахон“

Published

on

На ГКПП „Промахон“ гръцките власти временно преустановяват проверките с бързи тестове за COVID-19 на влизащите в Гърция водачи на товарни автомобили. Временно за тях отпада и изискването за предварително попълнен PLF формуляр. Това съобщиха от пресцентъра на граничната полиция.

За останалите, на които е разрешено влизането в Гърция през ГКПП „Кулата“ – „Промахон“, остават досегашните изисквания – гръцки граждани, постоянно пребиваващи чужденци, както и лица, доказващи пътуване с цел работа или хуманитарни причини. Всички те, както и досега, трябва да представят на гръцките гранични власти  предварително попълнен формуляр за пътуване с получен QR код и отрицателен PCR тест за COVID 19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната. На всеки от тази категория пътуващи се прави бърз тест на пункта.

Бързи тестове за шофьорите на камиони на ГКПП „Промахон“

При положителен резултат гръцките граждани и постоянно пребиваващи чужденци се пропускат и се поставят под 14-дневна карантина, останалите не се допускат в Гърция.

От 23 до 7 часа през ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили в двете посоки.

Continue Reading

Таблоид

Жесток инцидент! Арматура затрупа строителни работници, един човек е загинал

Published

on

Един човек е загинал, а четирима са в тежко състояние след инцидент на строителен обект в София.

Трагедията се е разиграла край пазара „Димитър Петков”. По първоначални данни работниците са затрупани от арматура.

Към мястото веднага са изпратени четири линейки, които пристигнали за 3-4 минути. Кран повдигна падалата арматура, за да бъдат извадени затрупаните хора. Те вече са откарани в три болници.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen