Без категория

Националния печат

печат

В.“Сега“

Съдебната власт си поиска скок на заплатите и на таксите

Висшият съдебен съвет (ВСС) настоява правителството да отпусне 25 млн. лв., с които да бъдат увеличени заплатите на всички магистрати и съдебни служители. Магистратите и служителите са около 13 000. Освен за по-високи заплати от съвета настояват и за увеличение на съдебните такси.

Европарламентът изправи България на позорния стълб заради корупция

Европейският парламент препоръча вчера с голямо мнозинство да се спрат европейските фондове за България поради корупция и неспособност да се управляват коректно. С 496 гласа, 72 „против“ и 44 „въздържал се“ бе приета резолюция за освобождаване от отговорност на Еврокомисията за изпълнение на бюджета през 2012 г., в която чл. 296 е обособен като самостоятелен раздел под заглавие „Липса на напредък в България“.

Нова идея: основното образование да се завършва в IX клас

Отлаганата от години образователна реформа акостира в поредната изненада. На фона на разнопосочни сигнали от страна на образователното министерство по темата задължително образование вчера Синдикатът на българските учители излезе с екстравагантно предложение – основното образование да се завършва в IX клас.

В.“Монитор“

КС образува дело за гафа на Плевнелиев с ЦИК

КС образува дело по искането на 117 депутати от БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев за назначаване на членове на ЦИК. Докладчик по делото срещу действията на държавния глава е съдия Стефка Стоева.

Както „Монитор” писа, с взетото на своя глава решение за разпределение на квотите в ЦИК президентът забърка грандиозен скандал като отне едно място на ДПС, за да го подари на ГЕРБ.

Филип Тефтерчето на топло за 3,5 г. 

3,5 години зад решетките ще трябва да изкара бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Той стана известен с прякора Тефтерчето, след като прокуратурата откри негов бележник, в който чиновникът си водел записки как да ръководи комисията според указанията на различни членове на ГЕРБ.

Състав на Софийския градски съд го призна вчера за виновен по делото за длъжностно престъпление.

Метод от миналия век спасява пияни шофьори

Метод, с който се е изследвало количеството на алкохол в кръвта още през миналия век, спасява пияни шофьори у нас. Технологията, позната като „Видмарк”, е остаряла и изключително неточна, обясни вчера Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали от катастрофи. Въпреки това тя се използвала в цялата страна, тъй като това е едно от изискванията на спорната Наредба 30.

В.“Стандарт“

Редуват сватби и балове

С абитуриентските балове на 24 и 25 май се очертава истински хаос. Причината е изискване учениците да не се събират в школата и дори в дворовете им заради изборите. В тези дни сградите ще се пазят от МВР. Вчера обаче писмото на шефа на районния просветен инспекторат Ваня Кастрева за преместването бе свалено от сайта на инспектората. От МОН заявиха, че ще търсят допълнителни срещи с ЦИК, МВР и общините, за да спасят баловете и традицията да бъде спазена максимално.

 Идва втори разрушител

Втори US разрушител идва в Черно море. На фона на напрежението заради присъствието на хиляди руски военнослужещи на източната граница на Украйна Пентагонът изпраща нов боен кораб близо до България. Освен това на румънския бряг ще бъдат разположени още 175 морски пехотинци.

Новият кораб ще е първият, който ще навлезе в Черно море, след като ракетоносецът разрушител „Тръкстън“ отплава от района на 21 март, заяви говорителят на Пентагона, полк. Стив Уорън.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене