Днес е Световният ден на потребителите

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите.

През 1962 г. тогавашният американския президент Джон Кенеди за първи път поставя въпроса за необходимостта от защита на потребителските права в реч пред Сената. Той формулира и четирите основни права на потребителя: правото на безопасност, правото на информация, правото на избор, правото да бъдеш чут.

За първи път Световният ден на потребителите се отбелязва на 15 март 1983 г. и оттогава се превръща във важна дата за всички организации и институции, ангажирани със защита правата на потребителите. От 1991 г. Денят на потребителя се отбелязва и в България.

През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита.

Потребителите в Европейския съюз получават все повече права: правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им; право на неподвеждаща реклама; право дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени; право на договори без неравноправни клаузи; право за връщане на стоки, закупени от разстояние, в срок от 14 дни; право на безплатна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина; правото на сдружаване.

Всички тези права и редица други са гарантирани за потребителите от Европейския съюз посредством развитието на нормативната база и действащи контролни органи. Тяхната реализация е подпомогната от усилията на неправителствени организации и браншови сдружения.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене