Свършиха местата в магарешкия санаториум край Баничан, изграждат нов сектор

Гледачите от така наречения „Магарешки санаториум“ край гоцеделчевското село Баничан са започнали изграждането на нов сектор в приюта поради големия интерес и многото желаещи стопани да дадат за отглеждане остарелите си вече селскостопански помощници, които не могат да се използват за работа.

Местата за настаняване на „пенсионираните“ животни са свършили и от „Ветеринари без граница“ са взели решение за разширяване, тъй като само за няколко месеца след откриването му магарилниците се напълнили и нямало къде да настаняват новите обитатели.

Както ИНФОМРЕЖА писа, в края на септември миналата година край Баничан бе открит първият приют в България за магарета, които заради напредналата си възраст не могат да изпълняват тежките си задължения в полето и в балканската част на региона.

Приютът, който носи името „Долината на магаретата“, е разположен върху 250 декара площ, част от които вече са купени и придобити от българското представителство на швейцарската фондация, както и наети от общината терени чрез концесионен договор за срок от 10 години.

Българското подразделение на швейцарската организация за защита на животните “Ветеринари в действие” изгради наистина едно уникално съоръжение, състоящо се от три магарилника, пасища и необходимата инфраструктура, което може да приюти около 60 магарета, а при нужда капацитетът му бързо може да бъде увеличен до 200 магарета, което разширение се извършва в момента.

„При откриването в „Долината на магаретата“ се отглеждаха 17 възрастни животни, но впоследствие интресът към приюта нарасна и животните се увеличиха драстично“, коментира д-р Марио Дарпатов, който е един от водещите ветеринари в магарешкия санаториум край Баничан.

В действителност екипът се грижи за близо 217 стари магарета от общините Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев, които на този етап се намират при техните собственици. „Надяваме се един ден те да не свършат живота си в екарисажите, а собствениците им да ги доведат тук, за да им подсигурим спокойни старини, защото магаретата са един от изчезващите видове животни. Предстои строителство на лечебница, още помещения и разширяване на магарешкия санаториум, за което строителство и изработване на ПУП вече има депозирани документи в общината“, поясни още д-р Дърпатов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене