Калфин: АБВ на Първанов с отделна листа за евроизборите

Ивайло Калфин

Гражданската инициатива на президента Георги Първанов АБВ ще регистрира алтернативна листа за изборите за Европейски парламент, потвърди пред БНР евродепутатът Ивайло Калфин, който вчера се оттегли като ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

„Все повече смислени и свестни хора излизат от политиката и тя се пълни с хора, на които едва ли можете да се сетите за имената им. Все повече започват да се

преплитат бизнес интереси с политически интереси.

За съжаление ми е трудно да кажа, особено след действията от последните месеци на управлението, че правителството на БСП и на левицата не спомага за това нещо“, призна Калфин.

„Българската политика трябва не да намери чистите хора, а да намери правилата и съгласието – надпартийното съгласие за някакви цели, които да си постави страната“, каза още той.

Критиките към президента Първанов за връзки с олигархията, по думите му, били отправяни от хора, които до вчера никой не е познавал, докато бившият държавен глава е от доста години в политиката.

„Има редица принципни въпроси, на които трябва да се дадат отговори. И аз съм ги поставял – като се започне от назначението на Пеевски, мине се през отношението към Волен Сидеров, по принцип, не само с последния инцидент, мине се през липсата на прозрачни правила в коалицията и незнание какви са приоритетите и кой какво прави в нея. За всичко това носи отговорност кой – Първанов, Борисов или някой друг?“, коментира Калфин обвиненията, че АБВ работи в полза на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Нямам абсолютно никакви забележки към ръководството на БСП. Имам огромна благодарност към тези хора, които ме номинираха и имах доверието им. Имах разговори с ръководството на БСП, включително и през последните дни.

Ако исках спокоен живот на евродепутат, щях да си мълча.

Имаме разлики в политики, разлики във виждания и натрупвания на критична маса на доверие към държавните институции“, каза още Калфин.

„За БСП работя от много години и на различни постове, винаги съм работил искрено и с резултати. Ако погледнете последните години, видите накъде върви страната, се вижда, че който и да управлява, се губи доверието към институциите“, добави обаче той.

„Това, което чуваме от БСП, е абсолютно истерична реакция, която се свежда между крайности: първо, че това е разцепление на БСП и второ, че не е никакво разцепление и няма да вземе никакви гласове на евроизборите. Ако няма да вземе никакви гласове, защо това е основният въпрос на БСП в момента“, каза Калфин.

„Ако исках да си решавам лични проблеми, щях да направя нещо друго. Доста време съм в политиката, пред мен има два избора – единият да се оттегля, другият да се опитам да предложим някаква друга алтернатива. Не виждам на кого това му пречи и кой го дразни“, добави той.

„Познавам много хора, които не биха гласували за левицата, защото не биха гласували за БСП. Това разширява възможностите на избирателите да изберат свое представителство, което да бъде срещу типа политика, която правеше ГЕРБ и Борисов“, смята Калфин. Искаме да потърсим друг стил на политиката, допълни той.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене