ОИЦ-Благоевград стартира националната кампанията „Заедно за Европа“ в областта

Областен информационен център – Благоевград стартира днес националната инициатива на мрежата от информационни центрове за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България, в област Благоевград. Инициативата се провежда едновременно в цялата страна под мотото „Заедно за Европа“ и е посветена на отбелязването на три значими годишнини – 60 години от създаването на Европейската икономическа общност (ЕИО) и Европейския социален фонд (ЕСФ), 10 години от присъединяването на България към ЕС и 6 години от създаване на мрежата от ОИЦ в България.

На срещата присъстваха представители на медиите, експерти от общинска и областна администрации Благоевград, както и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Теменужка Стамболиева, управител на Центъра, запозна присъстващите с дейностите, които експертите на ОИЦ-Благоевград планират да проведат на територията на областта в следващите два месеца – до заключителното събитие в Деня на Европа на 09 май. В кампанията са включени поредица от инициативи и срещи, които целят популяризирането на предоставяната подкрепа от ЕСИФ за развитие на региона и подобряване живота на хората в него.

Беше даден старт на фотоконкурс „Европа в моя регион 2017“, с който организаторите искат да привлекат вниманието на широката общественост и най-вече на младите хора върху резултатите от изпълнението на проекти, финансирани с европейски средства на територията на област Благоевград. Най-добрите от участващите снимки ще бъдат подредени в специална фотоизложба. Предвидени са атрактивни награди за победителите и поощрителни за всички, които се включат активно. За популяризиране на Регламента за участие във фотоконкурса и привличане активността на младите хора, в периода от 13 до 22 март, експертите на ОИЦ-Благоевград ще проведат информационни срещи с ученици от горните класове на училища от всичките 14 общини в областта. В интерактивна форма младежите ще бъдат запознати с ползите от членството на България в ЕС и с предстоящото българско Председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Награждаването на победителите и откриването на фотоизложбата ще се проведат в тържествена обстановка, в присъствието на медии и официални лица на 25 април – денят на 10-та годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз.

Предвидена е също инициатива с акцент върху приноса на Европейския социален фонд за развитие на човешкия потенциал в областта и за отбелязване на 60-та годишнина от неговото създаване. Тя включва провеждане на поредица от интервюта с бенефициенти, представители на целеви групи или ползватели на услуги по реализирани проекти, финансирани със средства от социалния фонд. Две от най- вълнуващите лични истории ще бъдат включени в електронна книга: „60 истории от и за хората“, включваща интервюта от цялата страна.

Кампанията „Заедно за Европа“ в областта ще завърши в Деня на Европа, 9-ти май, когато ОИЦ – Благоевград ще отвори врати за медии, партньори и широката общественост, където през целия ден ще тече празнична програма с различни модули.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене