Димитър Делчев: Турската държава готви намеса в изборите у нас. Външно министерство и ЦИК да преосмислят отварянето на секции в Турция

Външно министерство и ЦИК трябва да преосмислят отварянето на секции в Турция предвид сигурността на гражданите и опитите за намеса във вътрешната политика на България, коментира Димитър Делчев, водач на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ в Благоевградска област, по повод отговора на турското външно министерство и критиките към ограничаване на секциите в чужбина.
След агитацията за политическа партия за предстоящите избори, Турската държава да си позволява да коментира назидателно българско законодателство, прието с голямо мнозинство от Българския парламент, е пореден опит за вмешателство в суверенитета на страната.  Не Турция, а България решава колко секции ще се отварят зад граница, категоричен бе Делчев. Служебното правителство и ЦИК трябва да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на изборни туристи на територията на България, заяви той.
Външно министерство трябва да обърне сериозно внимание на случващото се в Турция след опитите за държавен преврат и да вземе предвид всички останали фактори, за да прецени има ли опасност за гражданите, гласуващи в Турция и трябва ли да има изборен процес там, добави Делчев.
Безочливо е именно Турция да дава съвети за спазването на човешки права, след масовите чистки само преди няколко месеца, коментира той.
България като демократична държава, членка на Европейския съюз, винаги е спазвала правата на малцинствените групи и всякакви внушения в обратното имат за цел да създадат изкуствено напрежение, добави кандидат-депутатът.
„Реформаторски блок – Глас народен“ призоваваме всички българи да бъдат бдителни в изборния ден и да се противопоставят на преминаването на изборни туристи от турска на българска територия. Българската политика се прави от български политици в България и чуждо вмешателство е недопустимо, заяви Димитър Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене