Доналд Тръмп с нов указа за имиграцията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа нов указа за ограничаване на имиграцията и „защита на нацията от проникване на чуждестранни терористи в САЩ“съобщават световни агенции

Белият дом съобщи за ревизиран указ за временна забрана допускането на граждани на 6 мюсюлмански държави на територията на САЩ.
Тръмп вади Ирак от нов указ, засягащ 6 мюсюлмански държави

Доналд Тръмп се очаква днес да се подпише под нов указ.

Припомняме, на 27 януари Тръмп се подписа под спорен указ, който забраняваше на гражданите на 7 държави, включително Ирак, да пътуват до САЩ. Указът беше блокиран от американски съд.

Новият указ включва 90-дневна забрана за пътуване на граждани на 6 мюсюлмански държави до територията на САЩ. Става въпрос за Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен.

Този път администрацията изключи Ирак от списъка.

Тръмп извади Ирак от списъка, тъй като правителството на арабската страна прилага нови процедури за проверка, включително по-стриктни проверки при издаване на визи, споделяне на информация, както и заради съвместната работа със САЩ в борбата срещу екстремистите от ДАЕШ („Ислямска държава“).

Новата изпълнителна заповед гарантира защита на десетки хиляди хора с право на постоянно пребиваване в САЩ или притежателите на „зелена карта“ от посочените горе страни, което означава, че няма да бъдат засегнати от забраната за пътуване.

Новата директива трябва да разреши възникналите от първия указ правни казуси, които предизвикаха смут на летищата, а също така доведоха до протести в САЩ.

Указът влиза в сила от 16 март 00,01 часа местно време, като „иракските граждани не са засегнати“.

Правителството на Ирак приветства решението на Белия дом.

Също така с новия указ се блокира изпълнението на бежанската програма. На територията на САЩ няма да се допускат бежанци за период от 120 дни.

САЩ ще приемат 50 000 бежанци през фискалната 2017 г. според новия указ в сравнение със 110 000, които бяха запланувани през същия период при Барак Обама.

Повече от 20 съдебни иска бяха внесени в американски съдилища във връзка с първия указ. Щатът Вашингтон успя да блокира указа на Тръмп, след като Девети окръжен апелативен съд постанови, че указът нарушава конституцията, която защитава срещу религиозна дискриминация.

Първият указ забраняваше на граждани на седем държави да влизат в САЩ за 90 дни и на всички бежанци забрана за 120 дни. На бежанците от Сирия беше наложена безсрочна забрана.

 

 

 

 

 

 

news.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене