Гоцеделчевският бизнес постави общината на колене! Нито един кандидат не се яви на търга за наем на хотела, ресторанта и фитнеса в „Неврокоп Арена“

Гоцеделчевският бизнес постави общината на колене, след като нито един местен бизнесмен не се появи на обявените публично търгове с явно наддаване за отдаване под наем на 3-те търговски обекта в спортна зала „Неврокоп Арена“ – хотел, ресторант и фитнес зала.

В уречения за търга ден се събра цялата комисия, назначена от кмета Владимир Москов, но само за да констатира, че не е подадена нито една оферта.

Според общите условия на тръжните процедури обектите трябваше да бъдат дадени под наем за срок от 5 години, при това на не особено високи цени. Наддаването за хотела, който е с разгъната площ от 840 квадратни метра, заедно с оборудването трябваше да започне от 3000 лева на месец без ДДС. За напълно оборудвания ресторант с площ от 120 квадратни метра общината бе предвидила начална цена за наддаване от 1000 лева на месец без ДДС, а фитнесът с площ от 350 квадратни метра се предлагаше за 1600 лева без ДДС.

За тръжната документация община Гоце Делчев също бе определила символична такса от 50 лв.

Въпреки това кандидати нямаше.

До деня на проваления търг общината бе решила, ако не се появят кандидати за някой от обектите, да се проведе втори търг при същите условия на 10.03.2017 г. Липсата на всякакъв интерес от страна на съгражданите им обаче видимо е отчаяла общинарите, защото вчера от отдел „Общинска собственост“ съобщиха за „Струма“, че най-вероятно втори търг няма да има, а общината ще търси някакъв друг вариант за стопанисване на обектите. Начините всъщност могат да бъдат само 2 – или те да бъдят обавени за продан, което може да даде по-висок стимул на хората с пари да инвестират, или пък самата община да се опита да ги стопанисва. Според източници на „Струма“ започналите вече разговори са по-скоро в посока общината да се заеме със стопанисването.

Припомняме, че „Неврокоп Арена“ е най-голямата спортна зала в региона, която бе открита миналия ноември. Първата копка за нея бе направена в далечната 2005 г., а строежът й продължи по време на няколко правителства. В крайна сметка строителството глътна 3 500 000 лв., осигурени от държавната хазна, и още 600 000 лв. от бюджета на община Гоце Делчев. Комплексът с площ 3071 кв.м включва зала с 1100 места, подходяща за състезания и тренировки по хандбал, баскетбол, волейбол, борба и тенис. Абсолютно безвъзмездно се предоставя залата за училищни мероприятия. За ползването на залата местните спортни клубове броят по 10 лева на час, а външните на община клубове – по 80 лв. Различни са таксите за аматьорски спорт, индивидуални спортове, областни, национални и международни състезания, а в тарифната таблица най-скъпо се предлага залата за организиране на концерти – 1000 лева.

Според разчетите на финансистите самата издръжка на спортната зала ще струва 60 000 лв., половината от които се очакваше да постъпват годишно от наеми от спортните клубове и фитнес залата, а останалите трябваше да се набавят от наемите за хотела и ресторанта. Наематели обаче няма и този факт бламира бюджета на община Гоце Делчев с около 80 000 лв., колкото, според програмата минимум, трябваше да влязат в приходното перо от наеми на хотела и ресторанта. Сумата е точно 25% от всичко предвидените 320 000 лв. за спорт в общината през 2017 г./struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене