Важно за тютюнопроизводителите: До средата на април изплащат преходната национална помощ

Преходната национална помощ за тютюн ще бъде изплатена до средата на април. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков по време на Консултативен съвет по тютюна, който се проведе днес в сградата на Министерството на земеделието и храните, предават от пресцентъра на МЗХ. На съвета присъстваха представители на браншовите организации в сектор „Тютюн“, които обединяват производители, преработватели и търговци.

Средствата по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, ще се разпределят на досегашния принцип като сумата се намалява с 5%, стана ясно още по време на срещата. Следващата седмица се очаква да се проведе Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“, който ще гласува общия бюджет на схемата. След това ще бъде издадена заповед с конкретните ставки по сортови групи. Запазва се разделението на група „Басми“ на 3 подгрупи по произведено количество – до 1 тон, от 1 до 2 тон и над 2 тона. Приетият вариант е принципно идентичен с миналогодишния като подпомагането се намалява с 5% на годишна база.

Членовете на Консултативния съвет обсъдиха изкупната кампания на тютюна от реколта 2016 година и съпътстващите я затруднения. Представител на фирмата изкупвач, забавила част от плащанията, пое ангажимент да се погасят задълженията към тютюнопроизводителите до 31 май.

По време на обсъждането на промените в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и обнародване на наредбите към него, бяха обсъдени възможности за улеснение на производителите. От бранша поискаха удължаване на срока за регистриране на тютюнопроизводителите до края на април, което беше прието.

По-рано през деня проф. Бозуков се срещна с президента на Европейската организация на тютюнопреработвателите Доменико Кардинали и президента на Европейската организация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Гостите разказаха на министъра за идеята да се учреди Европейска междубраншова организация в сектор „Тютюн“. Земеделският министър приветства начинанието им и изтъкна, че обединяването на преработватели и производители е важна стъпка към стабилизиране на сектора Agrozona. bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене