Слънчева, румена, засмяна, Баба Марта пристигна в Гоце Делчев, за да върже мартенички бели и червени на дечица и големи

Деца и ученици от гоцеделчевските училища и детски градини, както и граждани на Гоце Делчев днес тържествено посрещнаха Баба Марта в градинката до централния площад в града.

Много вълнуващо се оказа организираното от община Гоце Делчев събитие за най-малките жители. Те очакваха с трепет да се зададе Баба Марта отнякъде и да върже на всички според поверието бели и червени мартеници, за да не ги попържи мартенското слънце и ветровете.

За самата Баба Марта и за поверията, предавани от поколенията, разказа на събралите се деца и граждани организаторът в Дома на културата Иванка Джибова.

Тя се слави със завидните си познания за традициите, които не пропуска случай да предаде на младите хора както от нейното село Баничан, така и в училищата, където по празниците като отличен разказвач я канят да изнася увлекателни и любопитни беседи за българските празници, традиции и ритуалите, свързани с тях.

Чаканата с детски трепет Баба Марта пристигна при децата в Гоце Делчев усмихната, с бяла каделя и червена прежда, както и с пълна кошница с мартеници, които лично върза на всички деца, благославяйки ги да растат здрави, умни и красиви и да не забравят българските празници и традиции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене