Общинският лидер на ВМРО – Петрич Стоян Божинов поиска от областния управител Вaлери Сарандев обща проверка във ВиК – Петрич

Управителят Ил. Ушев: „Петричкото ВиК не е прието в Асоциацията по водоснабдяване – Благоевград, нямаше ни в дневния ред на днешното заседание на Асоциацията“

Председателят на общинското ръководство на ВМРО – БНД – Петрич и общински съветник Стоян Божинов поиска областният управител Валери Сарандев в най-кратки срокове да разпореди обща проверка в общинското дружество ВиК – Петрич. Заявлението за това, подписано от него, Божинов изпрати вчера. Общата проверка, поискана от него, трябва да включва финансова ревизия, законност на сключваните договори, легитимност на договора за управление на управителя на ВиК Илиян Ушев, отчетност, спазват ли се задълженията за осигуряване на качествена питейна вода, доставят ли се дезинфекционни материали, какви количества, от кой и как се изразходват.

Стоян Божинов напомня, че по предложение на бившия областен управител  Бисер Михайлов и с решение на Общински съвет – Петрич от 30 юни миналата година ВиК – Петрич трябва да стане член на Асоциацията  по водоснабдяване – Благоевград. Но до този момент Община Петрич не е предприела необходимите действия по присъединяването към Асоциацията, и ВиК – Петрич е общинско дружество. Божинов привежда няколко факта, които според него будят тревога.

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград е издала акт за установяване на публично държавно вземане на ВиК – Петрич в размер на 47 267,64 лева, за неплащане на задължителни държавните такси за водоползване. Общинското дружество има задължения към НАП, като в това число не се превеждат редовно задължителните осигуровки на работещите в предприятието, не се изплащат и задълженията към ЧЕЗ. ВиК – Петрич не провежда законовите процедури при възлагане на договори за изпълнение на обществени поръчки. Освен доставката на гориво по борсов договор от 11.11.2015 година не се провеждат процедури за доставка на материали и услуги.

На заседание на Общински съвет – Петрич в отговор на питане е представен договор за управление на дружеството на управителя Илиян Ушев, който е подписан от бившия заместник кмет на общината Христо Георгиев, който нито е упълномощаван за това от Общински съвет, нито има някакви други пълномощия за това. По тази причина Стоян Божинов поставя под въпрос легитимността на управителя Ушев. Размерът на неговото възнаграждения, според Божинов, определен с подписания от заместник кмета договор, не отговаря на законовите изисквания, и надвишава нормативно определения размер.

Масово се използват техниката и работниците на предприятието за извършване на дейности, които са извън предмета на дейност на ВиК. На общинското водно предприятие е наложена финансова санкция  заради отклонения от нормите за качеството на питейната вода. Не се извършва задължителната дезинфекция на водата, сигнализира Стоян Божинов.

„Зная, че във ВиК – Петрич работят хора от партията на господин областния управител. За това имам известни съмнения, че ще бъде предприета проверката, която предлагам. Дано не се окажа прав, разбира се. Необходимо е спешно да се проведе извънредно заседание на Общински съвет – Петрич по всички тези въпроси около ВиК. На това мнение сме двамата съветници от ВМРО. Но в момента председателят на Общински съвет е в отпуск заради участие в изборите. Ето защо смятаме да инициираме подписка за свикване на извънредно заседание на Общински съвет за ВиК“, коментира Стоян Божинов.

Изненадващо в коментара си, за който помолихме управителя Илиян Ушев, той съобщи, че Вик – Петрич не е прието в Асоциацията по водоползване – Благоевград.

„Днес имаше заседание на Асоциацията. ВиК – Петрич го нямаше в дневния ред. Подготвям докладна до кмета на общината по този въпрос. Ако ВиК е общинско дружество, зад него трябва да застане общината. Ако е член на Асоциацията, нека Асоциацията да застане зад предприятието. Просто това трябва да се знае, защото вече трябва да започне процедура по окрупняването на водните дружества“, каза Ушев.

По повод исканията на Стоян Божинов за проверка Ушев заяви: „В предприятието всичко е нормално. Избран съм и съм вписан в регистъра като управител по решение на Общински съвет – Петрич. Договорът ми за управление действително е подписан от бившия заместник кмет Христо Георгиев. Но в онзи момент тогавашният кмет на общината Вельо Илиев беше в отпуска, и беше упълномощил Христо Георгиев да го замества. Така че договорът ми е легитимен. Към НАП имаме акт за 150 000 лева, които изплащаме по споразумение. Задължения към ЧЕЗ се трупат всяка година, но ги погасяваме. Наистина помагаме с техниката си на много населени места, и това се знае от общината. РЗИ ни прави 4 пъти в седмицата проверка на водата. По мое време са използвани толкова дезинфекциращи препарати, колкото не са използвани през всичките предходни години. А колкото до акта от Басейнова дирекция – там нещата са малко тенденциозни и на политическа основа. А моята цел е да не се прави политика с водата“.

 

 

 

struma24.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене