Българин се обеси с чаршаф в кипърски затвор

затвор

Ново, пето самоубийство, разтърси Централния затвор в Никозия. 28-годишен българин, излежаващ 12-годишна присъда лишаване от свобода за изнасилване, е открит мъртъв, обесен в килията си с чаршаф, около 2.30 ч. тази нощ. Резултатите от аутопсията се очаква да станат ясни в сряда сутринта, съобщи Кипърската информационна агенция, цитирана от „Български новини“. С новото самоубийство на затворник продължава черната серия от самоубийства зад решетките в Централния затвор в Никозия в последните месеци и дори само в последните седмици. То е петото за по-малко от 6 месеца в препълнения Централен затвор в Никозия, чиято сграда датира от колониалното време на острова. В петък опит за самоубийство направи 22-годишен румънски затворник след оплакване за групово изнасилване от четирима други затворници. Той беше настанен в болница, където бе посетен лично от президента Никос Анастасиадис.
Самоубийството на българския затворник става и само един ден след като кризисната ситуация в затвора бшее обсъдена на среща между президента Никос Анастасиадис и министъра на правосъдието Йонас Николау. След нея бяха обявени 18 спешни извънредни мерки за овладяване на излизащото от контрол положение, като бе уточнено, че втората от обсъдените 35 мерки и конкретни действия, насочени към укрепване на Централния затвор, ще бъдат оповестени днес.
Сред основните мерки е постоянното присъствие на екипи на специалните полицейски сили в затвора, засилване на мерките за сигурност, преразпределение на затворниците в съответствие с тежестта на присъдата им. Започнало е разследване срещу един офицер и седем надзиратели.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене