Още две села се готвят да инициират референдум за присъединяване към община Дупница

Жители на нови две села имат намерение да инициират напускане на досегашната си община и присъединяване към Дупнишко. По примера на Големо село, мерак да се отделят от община Бобошево имат и хора от селата Усойка и Блажиево. По информация на zadupnitsa.com в двете населени места се подготвят за избор на Инициативни комитети, които да внесът до ОбС-Бобошево и до ОбС-Дупница намерението за провеждане на референдум с въпрос за отделяне от малката община и присъединяване към съседната. Вече са водени и разговори с юрист, който да съдейства по правната част и да бъде спазен законът за това.

Недоволството на жителите е от липсата на каквато и да била подкрепа от страна на Община Бобошево към техните населени места – липса на инвестиции, ремонтни дейности по инфраструктура и в същото време високите данъчни ставки. „Напълно изоставени сме. Все едно не сме част от община Бобошево, а плащаме високи данъци в сравнение със селата в Дупница. Там се прави нещо, селата са живи, а при нас нищо и ако така продължава, ще се заличим по естествен път. При нас не само, че от 30 години не е вложен и един лев, а в същото време плащаме данъци. Младите ни работят в Дупница, децата учат в Дупница, автобусният транспорт е зле.. За какво отиват нашите пари, след като и един лев от тях не е инвестиран в селото ни. Една детска площадка не е направена, една улична дупка не е изкърпена. Колкото и да е бедна общината ни, има европроекти, има възможности, ама явно няма желание. Та и ние нямаме желание да оставаме към Бобошево и затова ще искаме да се присъединим към Дупница“, коментира жител на Усойка, чието име по обясними причини запазваме в тайна. Дали заканите за референдум ще се реализират или не, ще се разбере в следващите дни.

346 са гласоподавателите от последните избори в Усойка и 478 от село Блажиево.

Както е известно, жителите на Големо село вече внесоха в местния Общински съвет на Бобов дол искане за определяне на дата за референдум, на който ако съберат достатъчно брой гласове, могат да се присъединят към Дупница. Жители на бобовдолското село вече се оплакаха, че им се оказва натиск, а наскоро бе разпространена и листовка в селото, подписано от 3-ма от лидерите на партиите в миньорския град – БСП, БДЦ и Атака, с която атакуваха намерението и претенциите за референдум. Местният Общински съвет-Бобов дол все още не внася за разгледажане на свое заседание искането за референдум на жителите на селото.

zadupnitsa.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене