Благоевградчани празнуват 3-ти март в Италия

Топ Преса отново е първата медия узнала за пътуването на Сдружение „Движение Ние, жените“ – Благоевград организирано съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Благоевград.

Срещам се с г-жа Здравка Чимева, ден преди заминаването, за да разкаже нещо повече за честването на националният празник с българската общност в Бари.

Г-жо Чимева, утре заминавате за Италия, разкажете ни за тази ваша идея?

– Бари е пристанищен град и община в Италия, столица на региона Пулия, административен център на едноименна провинция. Пристанището му е сред най-важните за Италия, свързващо я с портовете на Адриатическо, Йонийско море и др. Население на града е 326 799 жители. В базиликата „Св. Николай“ се намират мощите на св. Николай Чудотворец. За Бари заминаваме с подкрепата и съдействието на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Благоевград. Инициативата е на Сдружение „Движение Ние, жените“ и българската общност в Бари. Там ще отпразнуваме националният празник 3-ти март.  Имаме си и туристическа програма. На отиване ще разгледаме Метеора, ще разгледаме град Бари, където се намират и мощите на св. Николай Чудотворец. Имаме посещение на Алберобело и Матера. Това са градове, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Посещаваме и град Янина. Прекрасен град в Гърция, разглеждаме и Гробницата-музей на Филип II – бащата на Александър Македонски – която се намира във Вергина, малък град на 75 км. югозападно от Солун. Това ни е туристическата програма организирана от туристическа агенция “Алфатур” – Благоевград.

Каква е програмата, която сте подготвили за българите в Италия?

– Ще носим български носии, с нас ще пътува и Жана Сучева от ансамбъл “Пирин” и хореографа Иван Баничарски. В програмата е включено и обучение на български танци на жени италианки. Имаме едно хубаво тържество с етнографска изложба базар.  Подготвили сме и много патриотични песни, имаме и рожден ден, който ще честваме там…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене