Изгоненият от Математическата гимназия в Благоевград Георги се връща в клас

Единадесетокласникът Георги, който бе изключен от Математическата гимназия в Благоевград се връща в училище със заповед на просветния шеф Ивайло Златанов, който се запозна подробно с доклада и заключението на изпратените спешно на проверка инспектори. Има допуснати нарушения в процедурата по отстраняване на ученика, твърдят експертите, което е повлияло на решението на Златанов.

Така един скандален инцидент между учителя Антон Ишев и ученика Георги приключи, независимо от опитите на някои да изкривят обстоятелствата около случилото се. Припомняме, че в началото на февруари в час по физическо заради обръщението на Георги към учителя Владимир Стоянов, с малкото му име „Влади“, другият преподавател по физкултура и спорт Антон Ишев се намеси и затвори момчето в стая до физкултурния салон, за да му иска сметка как се държи, обиждайки го с думите „келеш“ и бутайки го.

В последствие, когато скандалът излезе на светло учителят Ишев направи опит да обвини Георги, че го е ударил в стаята. Какво се е случило във въпросната стая знаят само, ученикът и учителят, няма свидетели, затова проверяващите приеха думите и да двамата за истина, която обаче не може да се докаже и увисна във въздуха „дума срещу дума“.

Въпреки бързата мобилизация и обединение на учители и училищно ръководство срещу ученика Георги, при изявите им се видя, че не успяват да се защитят авторитетно, което възбуди и обществено недоволство от случващото се в тази елитна гимназия. Родители и ученици се събраха в двора на гимназията, където имаше такива, които ругаят по ученика, но и такива, които осъждат учителя Ишев.

Затова вземането на решението бе изключително трудно, но този път инспектората провери и най-малките детайли около случилото се. Наказани са и двамата учители „Влади“ и Антон Ишев заради скандала с ученика, единият, че позволява подобно обръщение, другият, че е замесил името на училището в подобно зрелище.

Изводът, които се налага след това е, че за пореден път името на ПМГ „Сергей Корольов“ се замесва в неприятни случки, говорещи за липса на дисциплина у учениците, слаб контрол от страна на учителите, ниво, което започна да излиза на повърхността и удар върху авторитета на едно от елитните навремето благоевградски училища.

Оттук нататък какво ще се случва с Георги, дали той ще бъде репресиран, заради смелостта и упоритостта на неговите родители да търсят правата си и защитят детето си, предстои да видим. Дали той ще завърши със съучениците си също?!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене