РЯЗКОТО ЗАТОПЛЯНЕ РАЗБОЛЯВА! Тежки инсулти повалят благоевградчани

9 пациенти, получили тежък инсулт, и 35 със сърдечни проблеми са потърсили помощ от спешните екипи през уикенда в Пиринско след рязката промяна на времето и достигане температурите до 14 градуса. Директорът на Спешна помощ за Благоевградска област д-р Красимир Михайлов поясни:

„Рязката промяна на времето влияе на хората с хронични заболявания, страдащи от проблеми на сърдечносъдовата система. Над 50 пациенти са обслужени на място на посочен адрес. Сред тях има хора с усложнения, като ритъмни нарушения и хипертонични кризи. На 25 пациенти с артериална хипертония, 10 с аритмия и 11 с рязко спадане на кръвното налягане е оказана спешна помощ. Наблюдава се завишаване и на хроничната белодробна болест и бъбречните колики. Между сезоните, при резките промени в атмосферното налягане се повишава и опасността от инсулти, тревожно е, че само за три дни има 9 пациенти, получили инсулт, основна група са около 60-годишни.
Здравият човек е способен достатъчно бързо да се адаптира към промените, но метеорологично чувствителните хора реагират със слабост, главоболие и колапс, през почивните дни има и 5 случая с припадък.

Усложненията от остри вирусни инфекция са овладени и намаляват, обслужени са 5-има болни, от тях двама са с тежка пневмония. На 461 пациенти е оказана амбулаторна помощ в дежурните кабинети във филиалите на Спешна помощ в областта, хоспитализирани за лечение в болница са 14 пациенти.

Редно е пациентите да знаят, че метеорологичните условия оказват въздействие и върху психическото състояние на някои хора, за 3 дни има обслужени 8 пациенти с тревожни разстройства, сред тях 4-ма, получили силна нервна криза и оплаквания от учестено сърцебиене.

Пациентите трябва да знаят, че устойчивата адаптация към нов климат настъпва след около 7-14 денонощия”, заключи д-р Михайлов.

Той препоръчва на хората, чувствителни към промените във времето, да вземат мерки за лечение на основното си заболяване, като се консултират с лекуващия си лекар, и закаляващи процедури с излизане по-често на открито, за да свикне организмът с промените. Д-р Михайлов препоръчва да се приемат и витамини от група В и С, които укрепват съдовете и влияят благотворно на нервната система. Основната храна трябва да се състои от зеленчуци и плодове, пълнозърнест хляб, грах, соя, ядки, ориз, бяло месо и млечни продукти, пресни сокове и повече течности, най-добре билков чай и други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене