Тревога! Докога ще има щъркели в Гоце Делчев?!

Задавали ли сте си въпроса: „Докога ще има щъркели в Гоце Делчев“?
От дълги години хората свързавт пристигането на щъркелите с настъпването на пролетта. Освен това те са символ на плодородието, щастието и благоденствието. Заeмат място в българския фолклор и традиции, като една от най-почитаните птици.
Ако щъркел свие гнездо върху нечия къща или имот, то стопаните ще се радват на седем години щастие. И обратно, ако човек разруши щъркелово гнездо, го чакат седем години нещастие. Точно заради това народният морал забранява събарянето на щъркеловите гнезда, безпокоенето на птиците и събирането на яйцата им.
В миналото те са строили своите гнезда върху старите дървета, но с тяхното изсичане са се принудили да се заселят в градовете и селата ни. Заради бързо развиващата се инфраструктура в населените места, щъркелите се сблъскват с модерните човешки изобретения. „Изправят“ се пред нови заплахи като: електропреносните мрежи, ветрогенераторите, самолетите, антените на мобилните оператори, автомагистралите, автомобилите и много други. Въпреки, че в днешно време се полагат много усилия за тяхното опазване и въпреки, че популацията му в България е сравнително стабилна за момента, белият щъркел е силно уязвим.
Ние от БДЗП знаем точният брой и точното местоположение на всяко едно щъркелово гнездо. Внимателно следим и анализираме какво се случва. Към момента ситуацията не е много оптимистична.
По време на седмото международно преброяване на белия щъркел през 2014-та година, в което се включихме, регистрирахме само шест щъркелови гнезда в гр. Гоце Делчев. През 2016-та година две от тях вече бяха необитаеми. Причината е човешката дейност. Ако това продължи с такова бързо темпо, то след три-четири години можем да останем без щъркели в Гоце Делчев. За сравнение ще кажа, че само в с. Баничан гнездата са 12 на брой. Знаем, че отдавна сме спечелили любовта и симпатиите на хората, заради многобройните дейности, които осъществяваме, понякога заедно. Те ни информират за всичко, което се случва в района. Постъпва информация, която все още е неизвестна никому. Тя е изключително полезна за нас.
През миналата 2016-та година имаше и още една интересна случка. Събориха щъркеловото гнездо, което се намираше върху съоръжение в двора на бившата консервна фабрика. За щастие всичко се разви благополучно, защото целостта на гнездо е било запазено след събарянето му. След това е било повдигнато върху изкуствена платформа. Вярно, получи се малко закъснение, но двойката щъркели успя да излюпят и отгледат 4 малки щъркелчета. Харесваме историите с щастлив край. Хубаво е когато в тях участват повече хора. Немислимо е да правим каквото и да било без осъзнаването на нуждата от опазването на птиците, без разбирането, че те са ни необходими за да съществуваме. Дълг е на всеки човек в нашето общество, още повече, че причиняваме огромни вреди на природата всеки ден.

С уважение: Димитър Попов
Председател на БДЗП – клон Гоце Делчев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене