НПГ „Димитър Талев“ – Настояще и бъдеще

Юлия БАЙМАКОВА
Всеки, който влезе във внушителната сграда на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, усеща неповторимата атмосфера на това училище. Тя е не само в неговите символи, в думите на признателност, изписани под портретите на най-талантливите му възпитаници, не само в десетките награди от „ПОКОРЕНИ ВЪРХОВЕ“, но и в приветливите усмивки на ученици, учители, ръководители.
Известно е, че НПГ „Д. Талев“ е училището с най-широко професионално портфолио на територията на Благоевградска област. Тук се подготвят ученици в четири професионални направления – ТЕХНИКА, ИКОНОМИКА, ТУРИЗЪМ, ОБЛЕКЛО. Обучението във всяко от тях е обезпечено кадрово със специалисти, 90% от които са магистри с нужната квалификация. Те осигуряват на учениците качествена подготовка във всички специалности. Затова младите хора проявяват силен интерес към тази професионална гимназия. Фактът, че за настоящата учебна година тук е реализиран най-големият прием между професионалните училища в областта, говори сам по себе си.
Безспорно значение за качеството на учебния процес има и материалната база, особено в обучението по практика. Гордост за цялото училище и най-вече за техническото направление са трите нови лаборатории – по аналогова и цифрова схемотехника и по компютърна техника. Оборудването в тях е от последно поколение и предоставя всички възможности за модерно образование. Лабораториите са създадени благодарение на спечелен проект „Модернизиране на професионалното образование“.
С не по-малко задоволство директорката на гимназията – г-жа Мария Георгиева, отбелязва и по-доброто отношение на учениците към материалната база. Според нейните наблюдения те все повече се чувстват стопани на училището. За асоциацията му със собствен дом допринасят и персоналните чипове, с които учениците са снабдени. Така НПГ „Д. Талев“ е първото училище в областта, в което е въведен електронен пропускателен режим. Контролът на достъп, включващ видеонаблюдение и обезпечаване на всички входове с чипове и турникети, създава сигурност на територията на училището.
Резултатите от обучението в НПГ „Д. Талев“ се виждат както „у дома“, така и извън пределите на страната по време на европейските стажове. През месец април ще се осъществи последната мобилност по проект „Еразъм+“. За две години общо на четири групи ученици от техническото направление е предоставена възможност да покажат професионалните си умения в Германия. Някои от тях вече са получили предложение за работа в немски фирми. Ръководството на училището очаква одобрение на нов проект за европейски стаж на учениците, този път в направление „Икономика“. Първата мобилност по проекта може да започне през следващата учебна година.
Визитната картичка на училището включва още добре развито ученическо самоуправление, креативен и деен парламент, чиито идеи винаги са посрещани добре не само от училищния колектив, но и от цялото гражданство.
Ползотворно е сътрудничеството на учебното заведение с другите институции в града. Например предлаганите от ръководството специалности за следващата учебна година са обсъдени със Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев. Така е осигурен достатъчно добър избор за професионално развитие на седмокласниците и осмокласниците в района, които според Закона за предучилищното и училищното образование предстои тази година да завършат основното си образование. За прием след седми клас училището предлага следните специалности: Икономическа информатика, Организация на туризма и свободното време – с разширено изучаване на английски език, Компютърни мрежи – с разширено изучаване НПГ „ДИМИТЪР ТАЛЕВ“ – НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕна английски език, Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил. Завършилите осми клас могат да избират между: Електрообзавеждане на производството, Компютърна техника и технологии, Оперативно счетоводство, Малък и среден бизнес.
В близко бъдеще колективът на училището ще се радва на нова обстановка. НПГ „Димитър Талев“ е първа сред гимназиите, които ще бъдат модернизирани със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Над 1 200 000 лева ще бъдат вложени за подмяна на електрическата, отоплителната и ВиК инсталация, ремонт на стълбищата, коридорите и физкултурния салон, за преоборудване и преобзавеждане на класните стаи. Това се отнася както за главния корпус, така и за Центъра по облекло. Очакванията ни са училището да стане още по-красиво и модерно. Училището, чието мото е: „НИЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ БЪДЕЩЕТО!“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене