И тази година ще има закрити паралелки в гимназиите в Пиринско

За първи път в областта ще има паралелка с Дуална форма на обучение

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие в Благоевград  утвърди държавния план – прием за учебната 2017/2018 г. в паралелките за професионална подготовка в професионалните гимназии и в профилираните гимназии, в средните и в обединените  училища на територията на областта.

2709 ученици ще завършат седми клас през настоящата учебна година. За тях училищата са обявили свободни места в 119 паралелки или общо 3094 места.

1578 пък са осмокласниците, за които заявените свободни места в училищата също са повече, над 1800.

„Директорите на училища в област Благоевград предлагат обем на паралелки несъобразен с броя на завършващите ученици. С разрешаването на прием в повече паралелки даваме шанс на родители и ученици да направят избор. От сега е ясно, че и тази година ще има закрити паралелки“, коментира по време на заседанието на комисията Ивайло Златанов, началник на Регионалното управление на образованието Благоевград.

 Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие в Благоевград утвърди и нови специалности в общо 9 училища от областта, сред които Професионалната гимназия по селско стопанство в Гоце Делчев, Благоевградска професионална гимназия, Професионална техническа гимназия Сандански, Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост-Благоевград, Земеделска професионална гимназия Сандански и други. 

Единствено в ЗПГ „Климент Тимирязев“ Сандански от тази година ще има и паралелка с Дуална форма на обучение, професия готвач. Припомняме, че Дуалната система е специфичен модел за професионално обучение, който поставя акцент върху практическото усвояване на професия чрез работа. Учебното време при дуалната система се разделя между обучение по теория в професионално училище и работа във фирма. С този модел се елиминира проблемът с липсата на стаж, който пречи на младите хора да намерят работа по желаната професия веднага след завършване на училище.

По време на заседанието на комисията стана ясно още, че 7 от общо 46 основни училища в областта са декларирали, че искат да се преобразуват в обединени училища с обучение до 10-и клас. Сред Основните училища, които стават обединени са училищата в община Симитли, община Гърмен, община Сатовча и община Гоце Делчев.  При тях ще има завършен първи гимназиален етап. Учениците ще придобиват степен на професионална квалификация, но не и диплом за средно образование. За да завършат средно учениците ще трябва да продължат своето образование в професионалните гимназии, където да се дипломират.

През тази година за последно ще има прием и след седми, и след осми клас, тъй като от следващата учебна година всички деца ще завършват основно образование в седми клас, а не в осми както беше до сега. Според новия закон всички ще са длъжни да кандидатстват за прием в осми клас.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене