НАЙ-ДОБРИТЕ! Ловците от логодажката дружинка се подмазаха на жените си, написаха им стихотворение и седнаха на трапеза с 9 глигана

120 опитни ловци от 43-та дружинка отпразнуваха приключването на ловния сезон в местен ресторант. Те поканиха и нежните си половинки да красят обстановката, но и за да им благодарят за проявеното търпение и уважението към тяхното хоби. Отрупаните с дивечово месо трапези подсказваха, че през целия сезон ги е съпътствала късметлийска слука. Учудихме се, че запалените авджии са пазили цели 9 глигана специално за банкета, а най-интересното е, че успяха да опазят и няколко литра вкусно домашно вино, с което да полеят повода. След дълги обиколки из студените мъгливи гори дойде периодът, в който ще могат да си почиват на топло вкъщи с дистанционното в ръка и да похапват вкусни мезенца, но тази опция не зарадва особено мъжете със свободолюбив дух.
Ето какво сподели шефът на „Напоителни системи“ Спас Лазаров за природата на ловеца: „Краят на ловния сезон е носталгично събитие за нас, защото ние сме свикнали да обикаляме горите, да търсим, да преследваме… това е дълбоко заложено в природата на мъжа. Не ни допада идеята в свободното време да си седим по диваните и само да гледаме мачове, това не е за нас, а за хората, които харесват еднообразието и спокойствието. Ние имаме нужда от адреналин, емоция и движение. Това ни прави щастливи и ни дава стимул за живот“.
Спас Лазаров се показа като разбирач и на женската природа, защото успя да разчувства дамите на купона с лирично стихотворение, написано лично от него. Чувствените стихове изрецитира ексшефът на регионалното звено БОП Емил Секулов, който демонстрира завладяваща дикция. Посланието на нежните слова гласеше:
„На колене ще ви паднем, мили жени,
На ръце ще ви носим до сетните дни.
Ловецът обича в живота веднъж,
Ловецът, помнете, е истински мъж.
От диви прасета недейте ревнувайте.
Когато на лов сме, и вие празнувайте.“…
Никой не знае как на Спас Лазаров са му хрумнали интересните рими, но ефектът върху жените беше поразителен. Те се просълзиха и дариха „творците“ със заслужени аплодисменти.
Оказа се, че съпругите на ловците са мъжки момичета, и вместо да се тюхкат и вайкат, са оползотворили пълноценно времето, в което те обикалят горите. Ето какво споделят дамите за периода на лова:
„Ние сме много далече от възприятията за „отчаяните съпруги“. Изобщо не сме усетили отсъствието на мъжете си, защото си прекарваме страхотно със заниманията, които ни доставят удоволствие, ходим на шопинг и на раздумка с приятелки, винаги има приятни емоции, когато се събираме по женски… А те нека да си практикуват хобито спокойно и да си мислят, че ние тъгуваме за тях. Във всеки брак партньорите имат нужда от лично време и когато не сме постоянно заедно, се обичаме още повече, а и по-лесно се понасяме“ – шеговито подхвърлят те.
Сред многото присъстващи на банкета бяха шефът на Пожарната в Благоевград Георги Пармаков, бившият началник-смяна към ГКПП – Станке Лисичково Йордан Чамишки, председателят на Ловно-рибарско дружество „Сокол“ Иван Василев, благоевградският адвокат Иван Михайлов и председателят на ловната дружинка Сотир Стойков. Пристигнаха и гости от Македония, които също ловуват в близост до логодажката граница. Те многозначително повдигнаха вежди, когато видяха с каква емоция се забавляват местните ловци, но еуфорията бързо ги завладя и се включиха в хората на дансинга.
Председателят на логодажката ловна дружинка Сотир Стойков се изказа прагматично за приключването на лова: „Всяко начало си има и край, това е както коледните и великденски пости. Щом хората успяват да постят и да се лишават от определени удоволствия, и ние ще издържим на „ловен пост“. Равносметката показва, че ловът приключи успешно за нас, защото благата са налице. По време на ловния сезон остреляхме два 200-килограмови глигана и с това се разписахме в класациите за най-едър дивеч. Убивали сме и вълци, но още не сме улавяли чакали, а те са най-големите вредители по местните гори, които вредят на другите животни и околната среда. Сега се занимаваме със захранка на дивеча, пълним хранилките, за да се охранят животните и да са готови за следващата година“.
За младия Кристиан Пармаков, син на Георги Пармаков, ловът е най-подходящото хоби за мъж: „Много ми харесва да обхождам нашите ловни терени с група ентусиазирани ловци, такива сме всички от логодажката дружинка. Може да се каже, че това хоби е наследствено, защото баща ми запали и мен, и вярвам, че и с другите млади хора е така. Ловец съм от няколко години и през този ловен сезон лично аз отстрелях 9 глигана, което показва, че имам нюх. В този активен спорт, ако можем да го наречем така, удоволствието идва от самото преследване, а не толкова от момента, когато убиваш животното. Честно казано, ще ми липсват излетите с дружинката, а излизанията по заведения с компания в свободното ми време не могат да заместят истинската, първична емоция, която дава ловът“ .
Момчетата от 43-та дружинка развяха ловджийското знаме и си пожелаха през следващия ловен сезон да ги споходи още повече късмет в преследването и улова на дивеч. Възбуждащият апетита аромат на печен дивеч се носеше из цялото заведение, а звънът на чашите с домашно вино носеше духа на автентичната празнична атмосфера.
ВЕРОНИКА ТЕМЕЛКОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене