Музикално-поетична вечер събра творци от различни поколения в Кюстендил

Скромна по амбиции, но изпълнена с много любов, приятелство и с предчувствие за пролет се оказа музикално-поетичната вечер, която събра в Синята зала на читалище „Братство“ творци от различни поколения. Съвсем младият кюстендилец Даниел Деянов – автор и изпълнител на поп музика, се представи с най-новите си песни, които публиката аплодира от сърце.

Някои от творбите му са по стихове на поетесата Ценцерушка Андреева, която също представи страници от творчеството си пред публиката. Странното си име тя разтълкува като име на цвете от своя роден видински край, което се оказа, че при нас се нарича обичка, и с гордост подчерта, че в цялата страна го носи единствено тя.

В една от поетичните й книги – „Вишнев цвят“, стиховете са публикувани както на български, така и в превод на японски и корейски. Тайната е в това, че дъщерята на авторката е докторант в Япония и това пренася източния дух в много от стиховете.

Андреева има издадени осем стихосбирки, превеждани са на японски, корейски, хърватски и италиански, носител е на награди от редица поетични конкурси.

Освен всичко това, се е посветила и на активна обществена дейност – председател е на читалище „Раковски“ – едно от най-големите в столицата, участва в работата на Читалищния съюз, на БЧК и на Славянското дружество.

Даниел Деянов е възпитаник на Второ основно училище „Даскал Димитри“, като първите си уроци по музика получава от музикалната педагожка Красимира Матуска. Макар по-късно да завършва икономика и работата му да е свързана с нея, цялото си внимание извън това посвещава на музиката, като пише песни, участва в редица национални фестивали и конкурси и сам продуцира записите и музикалните си изяви.

С огромна творческа енергия и любов го зарежда неговото семейство – съпругата и малкият му син, които го аплодираха от първия ред на залата.

За топлите емоции на празничната вечер своя принос дадоха и ветераните от Музикалната компания „Пей, сърце“ от читалище „Братство“, които за пореден път показаха, че за любовта възраст няма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене