За корените на древното познание

Юлия БАЙМАКОВА
Професор Дамян Попхристов е преподавал режисура в Нюйоркския университет в продължение на 25 години. Той е единственият българин, поставил пиеса на „Бродуей“. Интересува се също от история и езотерика. Почти двадесет години е посветил на темата за богомилите. Най-новата му книга се казва „За богомилите от „уста на ухо“.
– Професор Попхристов, Вие започнахте неотдавнашната си среща с гоцеделчевци, казвайки, че корените Ви са в тукашния край и че Вашият дядо поп Христо е бил съратник на Гоце Делчев. Бихте ни разказали повече за своето родословие?
– За мое най-голямо съжаление не зная много. Вкъщи пазим една стара снимка на моя прадядо поп Христо и на неговия син и мой дядо – Дамян. Знам твърде малко, защото дядо ми почина много отдавна, но това, което знам, е, че поп Христо е бил „доста немирен“ и „нестандартен“ свещеник, защото е симпатизирал на македонското освободително движение и е бил съратник на Гоце Делчев. За съжаление нямам повече информация.
– Много години Вие сте посветили на темата за богомилите. Моля Ви да коментирате за нашите читатели техния девиз „Свобода, равенство, братство чрез любовта!“
– Този девиз е чисто богомилски и няма нищо общо с прочутия девиз на френската революция „Свобода, Равенство, Братство“, който се появява по време на революцията, доста по-късно от богомилския, и в него отсъства най-важният елемент – „чрез Любовта“.
– Ако обичате, още малко разяснения за тази съзидателна енергия, наречена любов.
– Любовта е основната съзидателна енергия на Бог, а не някакъв литературен термин. Това е енергията, която създава хармонията между Мъжката и Женската енергии и превръща всяко тяхно създание в хармонично и красиво цяло, което трябва да радва, защото цялото Съзидание е направено за Добро и осъществено с Любов.
– Много поучителни според мен са въпросите за труда и личния пример при богомилите. Спрете се и на тях, макар и накратко.
– Трудът при Богомилите е задължителен, защото според тях това е единственият начин за преодоляване на егото – чрез служба в полза на хората, на общността. Всеки е длъжен да предложи най-доброто, на което е способен, в полза на цялата общинария. Няма йерархия, а принципът е: „Гледай ме какво върша и ако ти харесва, чуй и какво имам да ти кажа“, т.е. няма принуда и насилие, а всичко се основава на личния пример.
– Интересно за нашите читатели ще бъде да научат за женската същност според богомилите.
– Според Богомилите водещата, съзидателната енергия е Женската, защото тя задава модела, а после Мъжката енергия със своята мощ, сила и т.н. трябва да го реализира. След това отново Женската енергия е тази, която слага последния щрих, за да оформи получилото се цяло като нещо балансирано, хармонично и красиво. Жените при Богомилите са отговаряли за индивидуалното обучение на децата, като са били длъжни да откриват и развиват най-добрите и уникалните качества на децата, за да могат те един ден да дадат най-доброто от себе си на другите.
– Впечатляващо е твърдението Ви, че св. Йоан Рилски е най-големият син на цар Симеон Велики. Разкажете ни за проучванията си по въпроса.
– По този въпрос Мария Арабаджиева е направила едно много подробно изследване на писмени източници и доказва, че Св. Иван Рилски е син на цар Симеон и брат на Боян Мага, а не е селянин от с. Скрино.
– Поради ограниченото време на срещата не можахте да говорите за специалната мисия на българите и траките. Моля, направете го сега.
– Това е много дълга тема и не бих могъл да отговоря кратко. Важното е, че ние, българите, сме много древни и имаме много важна и отговорна Вселенска мисия.
– Интерес предизвиква и въпросът за съвършения календар на българите с изчисленията за слънчевите затъмнения.
– Това е най-точният календар в света, защото е ориентиран по 12 – годишния цикъл на Юпитер, което го прави толкова точен. По него са изчислявани всички големи събития, в това число и Слънчевите затъмнения, което в един конкретен случай е помогнало на българите да победят китайците в далечното време, когото българи и китайци са имали обща граница далече на изток.
– В лекциите си говорите за „насадената ни матрица да мислим негативно за себе си“. Как тази констатация се свързва с виждането Ви за нашето бъдеще като народ и защо 2017 година е „година на големия преход“?
– 2017 година е годината, в която се отваря портал, когато нашата българска мисия трябва да се реализира – да се обединим, като започнем да оценяваме себе си по достойнство, да спрем само да се оплакваме и критикуваме, да спрем да мислим негативно за себе си и за народа си, а да използваме всичките ни дадености и качества, които са твърде много, за да постигнем духовно обединение и да предадем този импулс на останалия свят.
– Професор Попхристов, Вие сте си поставили амбициозната задача да обиколите страната с лекции на тема“ Корените на древното познание“. Докъде стигнахте в нейното изпълнение?
– Доста градове посетих вече, по-големите като София, Пловдив, Варна, Бургас, Търново – по няколко пъти, но България никак не е малка, така че ми остава още много работа.
– Не искам да пропусна и друг въпрос – какви са предстоящите задачи пред фондация „Български център ПРОСВЕТЛЕНИЕ“, която ръководите?
– Да продължаваме със срещите и пътуващите семинари в България и Европа.
– Позволих си да Ви задам доста въпроси, защото имате много знания, които представяте достъпно и увлекателно. Благодаря Ви от свое име и от името на нашите любознателни читатели.
– Благодаря и аз и с удоволствие бих посетил отново Гоце Делчев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене