Connect with us

ВИДЕО

ВИДЕО: ГЛЕДАЙТЕ НОВАТА НИ РУБРИКА ! ТОП ПРЕСА ПИТА : Трифон Зарезан или Свети Валентин?

Published

on

Какво ще предпочетете да празнувате тази година Трифон Зарезан или Свети Валентин?
От Кристина Караиванова
Наближават едни от най-интересните и чакани празници за тази година: Трифон Зарезан и Свети Валентин, които се честват на една и съща дата 14 февруари.
По тази причина нямаше как да не се запитам колко от хората ще хукнат да купуват подарък за половинката си и колко от тях ще изберат да спазят традицията и да посрещнат един от най-почитаните празници – Трифон Зарезан.
Много от младите в днешно време биха отвърнали без съмнение,че ще изберат Свети Валентин, защото е подходящ начин да покажат на любимия, че го обичат, но нека се замислим, знаем ли нещо повече за двата празника ?

Откъде водят началото си и какъв в действителност е техния смисъл?
Трифон Зарезан, ден на лозаря е български народен празник в чест на Свети Трифон,който е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.
Празника е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.
Официално деня на лозаря се чества на 14 февруари, но празника на Свети Трифон се отбелязва на 1 февруари и е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци.

Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, които са правели пролетни тържества в чест на бог Дионис.

На този празник жените стават рано, за да омесят и изпекат пресен хляб, да приготвят печена кокошка с ориз и булгур.
Цялата фамилия се отправят към лозята, за да извършат ритуала по зарязването и да го полеят подобаващо, а след това се отправят обратно вкъщи, където продължават да празнуват.

На Трифон Зарезан стари и млади се черпят със вино и мезе, и си пожелават здраве и благоденствие, а заедно с наздравиците, които си дават се изрича и неизменна благословия: ” Нека е берекет и наздраве!!!
Трифоновден е не просто обичай по зарязването на лозниците или посрещането на новата селскостопанска година, а е празник за хората.
Празник, на който те могат да си пожелаят здраве, късмет и благоденствие и да се почерпят в знак на това.

Това е обичай, който е част от нашата култура и който ние трябва да съхраним, за да може и нашите деца да знаят и да го почитат като нас.
Свети Валентин още познат като ден на влюбените е празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата , влюбените имат чудесната възможност не само да си кажат ” обичам те “, но и да изразят тази своя любов под формата на картички, колажи, блузи и куп други неща, за които можете да се сетите.
По специално за празника трябва да кажем, че той не е православен, а римокатолически, който е посветен на един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин.
През Средновековието, той започва да се свързва, именно с романтичната любов.
На този ден традицията е да се разменят любовни послания под формата на така наречените валентинки.

Символи на този празник са палавия, крилат бог Купидон и разбира се сърцето.
На този ден младите двойки се поздравяват с ” Честит Свети Валентин”.
Денят Свети Валентин се е празувал още през езически времена, когато според римския обичай по време на пищна церемония, мъжете изваждали от кутия имената на девойката, грабнала сърцето им.
За самия Свети Валентин се знае малко, но това което знаем ни е достатъчно, за да разберем съкровеното послание на този празник. Да отворим сърцето си широко, за да може нашата половинка да види колко голямо е то.
От казаното дотук мога да заключа, че и двата празника изразяват свои собствени дълбоки послания и имат важно значение за религията,културата и хората независимо какви са те – католици или православни!!!
Трифон Зарезан е празник, който е част от нашата история и култура, а това означава че той не бива да бъде забравен и честването му доказва, че все още не е, но ние не бива да чакаме това да се случи трябва да го почетем преди всичко като българи и да запазим българското в себе си.
Свети Валентин е празник за всички влюбени двойки и който желае да направи нещо специално за половинката си разполага със възможност да го направи на този ден.
Вие какво мислите по въпроса драги читатели ? На базата на тази информация какво бихте избрали за себе си ?
Моля оставете своите коментари след статията!
Благодаря ви!!

ВИДЕО

Здравният министър: Идеята на ваксинацията е над 60% имунизирани български граждани (ВИДЕО)

Published

on

Днес бях неправилно цитиран, аз казах, че COVID пренареди нашите приоритети, приоритет пред държавата са здравеопазването, образованието и спорта, след тях са всички останали.

Не обсъждаме вариант за отваряне на заведенията, нека да няма сърдити, не е място за емоция, място е за разум – в тази война има над 2 милиона загинали в целия свят. Това заяви пред журналисти в Бургас здравният министър проф. Костадин Ангелов, който проведе там извънредна среща с директорите на РЗИ-ата на Бургас, Ямбол и Сливен.

Той сравни започналата у нас ваксинация срещу коронавируса с маратон. „В самото начало сме на дългия маратон – няма значение кой как бяга през първите 100 метра, финалът е ясен: над 60% ваксинирани българи, само тогава ще има ефект от ваксинацията. Идеята е да стигнем максимален брой ваксинирани български граждани – над 60%“, посочи той.

Професорът изтъкна, че към момента пожелалите ваксинация преподаватели са около 30%, като увери, че пропусналите да се ваксинират в съответната фаза, могат да го сторят в следващата. „Процесът е динамичен, имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани, без притеснения, че няма да стигнат“, заяви Костадин Ангелов.

Continue Reading

ВИДЕО

Не спираме да работим! Министър-председателят Бойко Борисов видя резултатите на място в община Банско, гр. Добринище

Published

on

Не спираме да работим! И днес министър-председателят Бойко Борисов видя резултатите на място в община Банско, гр. Добринище. След разговорите ми с него и министъра на образованието Красимир Вълчев се изпълниха много успешни проекти в община Банско.
❗Премиерът Бойко Борисов ми каза днес, че е одобрен и проектът за ремонт на сградата на Професионална гимназия по електроника и енергетика гр.Банско.
✅ Посетихме ОУ „Св. Климент Охридски“ в Добринище. 300 000 лв. бяха инвестирани там в ремонт на двора и сградата. Изгради се модерна европейска спортна площадка. Ремонтиран е и физкултурният салон. Тук учат близо 140 деца, на които със съдействието на местната власт сме осигурили отлични условия за обучение. Преподавателите в училището в Общината са доволни от двойното увеличение на учителските заплати и са мотивирани, защото за децата има модерни условия за обучение!
✅ Отпуснаха се и 190 000 лв. за саниране, подмяна на покрива и средства за преасфалтирането на двора НУ “Отец Паисий”.
✅ За СУ “Неофит Рилски” близо 70 000 лв. за ремонт и обновяване на физкултурният салон и 10 000 лв. за ремонт на парното.
✅ В с.Места за училище “Св.Св. Кирил и Методий” се правителството осигури близо 51 000 лв. за спешен ремонт на покрива и сградата.
❗Инвестициите в образователната инфраструктура са от ключово значение за икономиката на всяко населено място! Защото само с качествено образование, мотивирани преподаватели и европейски училища бъдещите поколения ще развиват общността !

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al