ВИДЕО: ГЛЕДАЙТЕ НОВАТА НИ РУБРИКА ! ТОП ПРЕСА ПИТА : Трифон Зарезан или Свети Валентин?

Какво ще предпочетете да празнувате тази година Трифон Зарезан или Свети Валентин?
От Кристина Караиванова
Наближават едни от най-интересните и чакани празници за тази година: Трифон Зарезан и Свети Валентин, които се честват на една и съща дата 14 февруари.
По тази причина нямаше как да не се запитам колко от хората ще хукнат да купуват подарък за половинката си и колко от тях ще изберат да спазят традицията и да посрещнат един от най-почитаните празници – Трифон Зарезан.
Много от младите в днешно време биха отвърнали без съмнение,че ще изберат Свети Валентин, защото е подходящ начин да покажат на любимия, че го обичат, но нека се замислим, знаем ли нещо повече за двата празника ?

Откъде водят началото си и какъв в действителност е техния смисъл?
Трифон Зарезан, ден на лозаря е български народен празник в чест на Свети Трифон,който е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.
Празника е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.
Официално деня на лозаря се чества на 14 февруари, но празника на Свети Трифон се отбелязва на 1 февруари и е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци.

Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, които са правели пролетни тържества в чест на бог Дионис.

На този празник жените стават рано, за да омесят и изпекат пресен хляб, да приготвят печена кокошка с ориз и булгур.
Цялата фамилия се отправят към лозята, за да извършат ритуала по зарязването и да го полеят подобаващо, а след това се отправят обратно вкъщи, където продължават да празнуват.

На Трифон Зарезан стари и млади се черпят със вино и мезе, и си пожелават здраве и благоденствие, а заедно с наздравиците, които си дават се изрича и неизменна благословия: “ Нека е берекет и наздраве!!!
Трифоновден е не просто обичай по зарязването на лозниците или посрещането на новата селскостопанска година, а е празник за хората.
Празник, на който те могат да си пожелаят здраве, късмет и благоденствие и да се почерпят в знак на това.

Това е обичай, който е част от нашата култура и който ние трябва да съхраним, за да може и нашите деца да знаят и да го почитат като нас.
Свети Валентин още познат като ден на влюбените е празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата , влюбените имат чудесната възможност не само да си кажат “ обичам те „, но и да изразят тази своя любов под формата на картички, колажи, блузи и куп други неща, за които можете да се сетите.
По специално за празника трябва да кажем, че той не е православен, а римокатолически, който е посветен на един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин.
През Средновековието, той започва да се свързва, именно с романтичната любов.
На този ден традицията е да се разменят любовни послания под формата на така наречените валентинки.

Символи на този празник са палавия, крилат бог Купидон и разбира се сърцето.
На този ден младите двойки се поздравяват с “ Честит Свети Валентин“.
Денят Свети Валентин се е празувал още през езически времена, когато според римския обичай по време на пищна церемония, мъжете изваждали от кутия имената на девойката, грабнала сърцето им.
За самия Свети Валентин се знае малко, но това което знаем ни е достатъчно, за да разберем съкровеното послание на този празник. Да отворим сърцето си широко, за да може нашата половинка да види колко голямо е то.
От казаното дотук мога да заключа, че и двата празника изразяват свои собствени дълбоки послания и имат важно значение за религията,културата и хората независимо какви са те – католици или православни!!!
Трифон Зарезан е празник, който е част от нашата история и култура, а това означава че той не бива да бъде забравен и честването му доказва, че все още не е, но ние не бива да чакаме това да се случи трябва да го почетем преди всичко като българи и да запазим българското в себе си.
Свети Валентин е празник за всички влюбени двойки и който желае да направи нещо специално за половинката си разполага със възможност да го направи на този ден.
Вие какво мислите по въпроса драги читатели ? На базата на тази информация какво бихте избрали за себе си ?
Моля оставете своите коментари след статията!
Благодаря ви!!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене