„Смъртоносна“ държавна хватка! Удар върху строителите в Пиринско! Не превеждат парите за саниране

Фирмите потънаха в дългове, работниците без заплати, хиляди семейства чакат прехраната си

Строителните фирми от Пиринско, извършващи саниране на блокове по одобрената програма за енергийна ефективност са на прага на фалита и протестите, от месеци държавата саботира изплащането на парите им за свършени дейности, това съобщиха в редакцията ни шефове на строителни фирми, според които, тенденцията е смъртоносна за фирмите. Голяма част от блоковете в Благоевград за завършени на 100 /, има някои, които са на финалната права, но пари няма.

Това довежда до силно увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, заради липсата на постъпления от държавата, така местните строителни предприемачи и търговци се дърпат един, след друг към дъното. Работниците пищят за заплати, парите са инвестирани в строителните обекти. За да не спират работа фирмите харчат собствените си средства, независимо, че по всички изисквания държавата няма право да спира изпълнението на програмата и финансирането на фирмите.

Съгласно сключените договори фирмите имат право на 50% авансово плащане, и доплащане, когато обектите им са готови, затова бе отпуснат и още 1 млд. лв. Повече от 2 месеца строителите не получават парите си, а институциите и банката само си прехвърлят топката. Знаем какво се случва в държавата.

Асовете се ритат зверски, жадни за власт, но докато те се карат, страдат обикновените хора, които чакат жилищата си да бъдат довършени, строителите, които чакат пари, за да продължат, работниците, които чакат заплатите си. Дни наред строителите в Пиринско в паника, според тях ако това продължи ще излязат на улицата. Ситуацията изнервя безкрайно и тези, които направиха всичко възможно програмата да бъде факт.

По времето на ГЕРБ в страната санирането осигури работа на стотици строители, които благодарение на програмата успяха да възродят буксуващия през годините бранш. Сега отново заради политическите дивиденти на новите властници страдат хората.

Опитите на новите да опорочат санирането ще им изиграе лоша шега. Защото в стотиците строителни фирми в страната работят стотици хиляди техни избиратели и ако някой си въобразява, че саботирайки санирането и лишавайки хиляди семейства от препитание, само за да отмъсти на ГЕРБ, то е изпаднал в жестока заблуда. Народът няма да прости това. Писма от строителите заливат всички институции. Те обявиха тревога! Следващата стъпка е масови протести.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене