Connect with us

Култура

Празнуваме Трифон Зарезан и Свети Валентин

Published

on

На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Ден на лозаря – традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон. Също така е и празникът на влюбените – Свети Валентин. Българската православна църква пък отбелязва днес Успението на Свети Кирил Славянобългарски.

Трифон Зарезан или Ден на лозаря се чества от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по григорианския календар). Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Св. Валентин – празникът на влюбените пък е романтична традиция, която датира от няколко века и този ден се празнува от хора от цял свят с различни религии и култура.

Древните римляни празнуват Деня на любовта на 14 февруари, като отправят молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсят мъж, пишат писмо и го хвърлят в дълбока кутия. Този, който го извади, става техен съпруг.

На 14 февруари църквата отбелязва църковния празник на Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил. Той притежавал такива дарования, които му отворили вратите на Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището Философ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател. Отегчен от суетата, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където в пост и молитва създали славянската азбука и превели свещените книги на православната църква на езика на солунските българи.

Култура

18 годишна родственица на Пейо Яворов от Гоце Делчев зае престижното трето място на 15-то издание на конкурса на ВМРО „Македонско девойче“

Published

on

Катерина Костадинова Крачолова снощи, на 15-то издание на конкурса на ВМРО „ Македонско девойче“ зае престижното трето място. Прекрасната новина за Топ Преса съобщи председателката на Женското дружество на ВМРО в Гоце Делчев Снежана Стоева, която поиска чрез медията ни да поздрави прекрасната участничка и нейното семейство.

18 годишната чаровница бе номинацията на женското дружество на ВМРО Гоце Делчев, съобщи още г-жа Снежана Стоева.

Изненадващото е, че Катерина Костадинова Крачолова е родственица на известния патриот, революционер и поет Пейо Яворов, който е и първият кмет на град Гоце Делчев.

„За мен България не е просто територия с население. България е ДНК, наследство, дух, кръв, манталитет, здраве, щастие. Аз съм горда и щастлива. Аз съм българка!“ споделя 18 годишната Катерина Крачолова.

Така в снощното 15-то издание на конкурса, което  заради епидемичната обстановка се проведе онлайн на върха на класацията бе номинирана от престижното жури Калина Георгиева от Плевен която получи титлата „Мис Македонско девойче“ за 2020 г. Конкурсът се организира от Националната женска организация за 15-а поредна година. Целта е да покаже естествената красота на българката. Конкурсът премина при стриктно спазване на оповестените от НЖО правила за провеждането му онлайн. Събитието се провежда под патронажа на д-р Султанка Петрова – председател на НЖО на ВМРО и заместник-министър в МТСП. Тя бе и председател на журито, което оценяваше участничките.

Членове на журито бяха: Юлиан Ангелов – депутат от Обединени патриоти и организационен секретар на ВМРО, Асен Павлов – ръководител на ансамбъл „Чинари“, Ваня Деневска – заместник-председател на НЖО, Албена Балчева – организатор на НЖО. Журито оцени представянето на младите българки. Всяка участничка в конкурса предварително бе подготвила свое представяне: видеоклип и по 1 снимка със спортно елегантно облекло, народна носия и официален тоалет.

Continue Reading

Култура

Днес отбелязваме Антоновден

Published

on

Подражаващ в нрава на ревнителя Илия
и последвал правите пътеки на Кръстителя, отче Антоние,
си бил жител на пустинята и си утвърдил вселената с твоите молитви.
Затова моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Свети Антоний – щедрият лечител и монах

Православната църква почита паметта на свети преп. Антоний Велики - покровител на лечителите и родоначалник на монашеството. Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. Прекарал живота си в пещера, като се хранел рядко - само с хляб и вода. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува, да изцелява болни чрез молитва, чрез наставления и целебни билки. Преподобният Антоний Велики живял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Благодарение на него много езичници приели християнството. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес: победил еретиците на открит диспут, проведен в град Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.

На Антоновден не се работи, за да се предпазим от болести, повелява народната традиция. Жените раздават питки с мед за здраве. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”.

На днешния празник във всички православни храмове ще бъдат отслужени тържествени литургии. В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

За своя имен ден днес черпят всички с няко от тези имена: Антоанета, Антония, Антон, Антонио, Антоана, Антоанела, Антоан, Антонина, Андон, Андония, Андуин, Доника, Дончо, Донка, Донна, Донислав, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони, Томас.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al