5 хобита, които ще ви направят по-умни и по-бързи

Всички части на тялото остаряват, мозъкът също. Добрата новина е че той може да бъде трениран така, както се тренират и мускулите и то по доста приятен начин. Ето 6 хобита, които ще направят ума ви остър като бръснач:

 

1. Четете

Без значение дали четете художествена литература или научен труд, учените твърдят, че четенето увеличава мозъчната функция в няколко области. То стимулира изграждането на нови невронни връзки, докато усвоявате новата информация. Четенето стимулира онези части на мозъка, които се занимават с решаване на проблеми, тълкуването на думите на другите и как изразяват чувствата си. То също така подобрява паметта и развива въображението.

2. Научете се да свирите на някакъв инструмент

Научни изследвания доказват, че свирене на музикален инструмент (гласът също е инструмент), увеличава обема на сивото вещество и прави нервни връзки между двете полукълба на мозъка. Поради тази причина учените смятат, че музикалното обучение дава възможност на учениците да бъдат по-добри в математиката (алгоритми, уравнения) и решаването на проблеми (моделиране, оптимизиране). Свиренето на музикален инструмент кара и двете страни на мозъка да работят заедно много по-добре.

 

3. Упражнявайте се редовно

Ето и какво ни казва науката: упражняването води до произвеждане на протеина (BDNF) в кръвния поток. Когато кръвта преминава през мозъка, клетките абсорбират този протеин, който е отговорен за подсилване на паметта и концентрацията.

 

4. Научете нов език

Приемането, осмислянето и отговарянето на конкретен звук активира цели 4 части на мозъка. Хората, които говорят два и повече езика, имат по-развито сиво вещество и могат да се фокусират върху повече от една задачи едновременно, тъй като частите на мозъка им, свързани с мотивиране, планиране и решаване на проблемите са по-развити.

 

5. Решавайте пъзели и кръстословици

Мозъкът ни е като компютър. Колкото повече вкарваме в него, толкова по-добре функционира. Освен това той е и като мускул, т. е. – колкото повече го упражняваме и развиваме, толкова по-силен става. Кръстословици, дедуктивните мисловни дейности, както и стратегическите игри като шах или дори някои видео игри, принуждават мозъците ни да поемат нова информация и да правят нови връзки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене