В света на Гоце Делчев

Юлия БАЙМАКОВА

По повод 145-годишнината от рождението на Гоце Делчев в Общинския исторически му­зей беше открита гостуваща фотодокументална изложба. Тя е предоставена на гоце­делчевци и гостите на града от Регионален исторически музей – Благоевград. Експо­зицията ще бъде отворена за посещение в продължение на един месец.

Изложбата представя фо­тоси, свързани с родното място и семейната среда на Георги /Гоце/ Николов Дел­чев. Посетителите могат да видят портретите на майка му Султана и на баща му Ни­кола. Проследен е житейски­ят път на бъдещия български революционер. Ученическите му години са отбелязани със снимки на Солунската бъл­гарска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, където Гоце Делчев е създал таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. Показано е и свидетелството на Г. Делчев за завършване на Военното учи­лище в София. Представени са материа­ли, свързани с работата му като учител в Щип и Бан­ско. Интерес предизвиква оригиналният печат за корес­понденция на Вътрешната македонска революционна организация, Серска околия, водена лично от Гоце Делчев. Тук могат да се видят и факси­милета от тогавашни печатни издания. И все пак погледите привлича най-вече дарението, направено лично от Мерсия Макдермот на Общинския ис­торически музей в Гоце Дел­чев – бюст на героя.

Благодарение на изложбата посетителите се докосват до света на водача и идеолога на българските македоно-одрин­ски революционни комитети, един от националните герои на България – Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене