Спор за минералната вода в разложкото село Баня

Калин КАЛИНОВ

Разложкото село Баня е едно от най-богатите на ми­нерални извори села в Юго­западна България. Заради природните богатства хоте­лите в района се множат, а всички разчитат да привли­чат туристи със СПА проце­дури и минерални басейни.

В Баня има общо 6 мине­рални извора. Пълноценно в момента се използват че­тири от тях. Минералната им вода е разпределена за хотелите и къщите за гости. Издадени са общо 35 разре­шителни за водоползване, в процедура са още 4 нови.

Въпреки това, интерес и за­питвания от инвеститори за водите от останалите два ми­нерални извора засега няма.

„Може би регионът, където са изворите, е по-неатракти­вен, защото се наблюдава едно желание за изгражда­не на хотели край трасето от Баня за Банско – там е и главният поток на туристи­те“, обясни Иван Гюров, зам.-кмет на община Разлог.

От общината засега изчак­ват инвеститорски интерес към свободните минерални басейни. При липса на такъв обаче ще се наложи изграж­дането на резервоар, от кой­то водата с помпи да бъде отведена в районите, където има интерес към нея. „Това са бъдещи пла­нове, надяваме се да има балан­сирано развитие на село Баня и да се разпредели изграждането на хотелите на цяла­та територия, за да не се стига до необходимостта от изграждането на нови резерво­ари, които да са далеч от извори­те“, посочи Иван Гюров.

Следващата година се очак­ва да започне изграждането на специален водо­сборен резер­воар, кой­то ще трябва да оси­гури гаран­тирани коли­чества мине­рална вода. „Примерно ако сте заяви­ли 3 литра в секунда, ние да можем всеки един мо­мент да ви я осигурим“, каза зам.-кметът.

Хотелите обаче не са един­ствените, които разчитат на ценния природен ресурс. Освен тях, минерална вода, чрез улични чешми, ползват и жителите на Баня. Много от тях са вкарали незаконно водата с тръби в домовете си, без необходимите разре­шителни. От общината реаги­рали и установили нарушите­лите.

Това обаче е предизвикало напрежение и дори леко про­тивопоставяне между жите­лите от една страна и хоте­лите от друга, защото всеки иска да ползва природното богатство.

„Всичко взеха хотелите, тая тука чопурка оставиха за нас, иначе и там горе има­ше, навсякъде… Ние старите баби къде немаме перални, ние си переме тука. Вземем водичка, миеме чиниите, нас ни е необходима тая водичка, младите имат перални, ама ние все сме тука… Като са я взели хотелите, какво ще има за къщите, има хотели които са я взели, е ги тръбите къде са прекарани“, оплакват се местните.

Не на това мнение е Любо­мир Терзиев, собственик на хотел:

„Нормално е за хотелите да ходи, защото ако погле­днем от страна на живущите в село Баня, значи ще бъде егоистично семействата да си мият чиниите както го

 правят сега по улиците… аз лично не го оценявам това. Знаем качествата на мине­ралната вода и е нормално хората идват от цяла Бълга­рия, с лечебна цел“.

Съвсем скоро жителите на Баня поискали да бъде изградено централно ото­пление, което да им осигури топлина чрез минералната вода. Получили обаче отказ.

„Няма вариант дебита на водата да удовлетвори всич­ки искания на жителите, зато­ва се взе едно решение че тя ще бъде предоставяна един­ствено за ползване на бал­неосанаториуми и за хотели, което да генерира и растеж и да осигури работни места за жителите“, категоричен е зам.-кметът Иван Гюров.

В момента в община Раз­лог годишно влизат около 200 хиляди лева от конце­сионери на минерална вода. Много обществени сгради в село Баня се отопляват с ми­нерална вода, което пък води до значителни икономии в бюджета на общината.

Пред националната телеви­зия министърът на околната среда Министър Василева съобщи за стартирането на нова програма свързана конкретно с минералните води в България.

„От 1 ноември стартираме нова програма в подкрепа на общините с бюджет 3 500 000. Те ще могат да канди­датстват за безвъзмездно финансиране до 50 процента от стойността на техния про­ект. Също ако решат да при­влекат кре­дитни сред­ства, ние ще поемем лихви­те по кредита. Реално проек­тите, които мо­гат да бъдат изпълнени, ще бъдат на стойност поне 7 милиона лева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене