В Пиринско еликсирът се лее на корем за Трифон Зарезан – боса самодива мачка гроздето в Мелник

Истината е и в Бог, и във виното, проповядва отец Георги Сарадинов

Виното още от древността е смятано за сакрална напитка. За него много хора смятат, че е създадено от Господ и пред него всички са равни. То е кръвта на живота, в Библията е казано: „Лозата произвежда и весели сърцето на човека“. Виното е било сакрално пи­тие за древните народи. Та­кова е и за християните, за които символизира кръвта на разпнатия на кръста Исус и това прави труда на лозаря благословен и честит. Праве­нето на вино пък е истинско свещенодействие. Това може да се види и усети и днес в Пиринския край, където на­питката на боговете е на осо­бена почит.

В много населени места пресъздават един древен тракийски обичай. Той се явява най-старата техника за отделянето на сока от гроз­дето. След брането на гроз­дето то се пълни в огромна бъчва. Ритуалът продължава с появата на красива мома в бели премени, която прилича на дивните самодиви. Нейни­те крака се измиват и след това босата девойка стъпва в дървения съд, за да смачка с нозете си първото набрано грозде. Чуждите туристи не спират да снимат този ритуал в Мелник.

Мачкането на плода пред­ставлява един вид убиване на самото растение, но в същото време то, вече като вино, се ражда за нов живот в про­цеса на ферментация. Това е връзката между смъртта и новото раждане. Кипенето, вренето на виното е много важен процес, който вина­ги е свързан с идеята за раждането.

„Истината е и в Бог, и във виното. Защото Бог е любов. А виното се прави с много любов, то лекува и тялото, и душата. Зато­ва честваме подобаващо Трифон Зарезан, казва отец Георги Сарадинов, който е не само свещеник, но и лозар, и винар. За него мотиката е по-теж­ка. Библията е в сърцето му. Без нея не може, без мотиката може. „Аз съм прост работник на полето, когато не съм в светата обител. Светите Апосто­ли са били работници. Но Христос ги взел със себе си, за да бъдат проповедници на Евангелието. Трудя се, а в това няма нищо лошо. Бог е навсякъде – и в нивата, и в лозето, и във виното.

Който не иска да работи, не трябва да яде“, изповядва от­чето. И съветва всички почи­татели на течния еликсир да пият умерено, да не се напи­ват, да са истински ценители. И да не почитат Трифон Заре­зан само на 1 и 14 февруари, а всеки ден. С чашка винце – за утеха на душата и за отмора на тялото.

 тази година под егидата на Община Сандански и със съдействието на Сдружение „За Мелник“ ще се проведе фестивалът на мелнишкото вино „Зла­тен грозд”.

Пре­върнали­ят се в традиция фестивал ще запо­чне на 11 февруари в 11:00 ч. с тър­жествен водосвет. Фолклор­ната про­грама ще открият Духов оркестър – Сандански и на­родният певец Боби Бакалов. Първият фестивален ден ще продължи с изпълнения на „Мелнишки Кераци“ към Чита­лище „Емануил Васкидович“, гр. Мелник, Кукерска група от град Петрич, Ансамбъл за на­родни песни и танци при Чи­талище „Отец Паисий – 1919” Сандански, Фолклорна група при Читалище с. Овчарци, об­щина Сапарева баня, Гайдар­ски състав „Петко Войвода“ , МФГ „Голешовски фантове“ и Танцов състав „Празник“.

Девет винопроизводители от региона ще изложат своя­та най-добра продукция, коя­то може да бъде дегустирана от всички гости на фестивала.

В първия ден на фестивала ще бъдат на­градени избите, участващи в организира­ния конкурс за най-добро вино. Ще бъ­дат излъчени и победителите в конкурса за най-добро до­машно вино, който ще се проведе в две категории – вино от „Ши­рока мелнишка лоза” и вино „Букет”. Оценяването ще из­върши комисия специалисти – енолози.

Награда ще бъде връчена и за най-добро вино, оценено от публиката през двата фес­тивални дни. Всеки гласувал ще участва в томбола с вауче­ри, която ще се проведе на 12 февруари /неделя/

Втория фестивален ден ще открие Читалище „Просвета“, с. Катунци в 11:00 ч. Програ­мата ще продължи с изпъл­нения на Читалище „Климент Охридски“, с. Склаве, Читали­ще „Н. Вапцаров“, с. Струма и Танцов състав „Магия от Пирина“, при Читалище „Отец Паисий – 1919“. Специален гост изпълнител ще бъде МФГ „Огражденска четворка“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене