Живот без стрес? Ето как да овладеем изкуството да живеем пълноценно

Да постигнем „живот без стрес“ се превърна в изкуство в наши дни. От всякъде сме обградени от изисквания, графици, срокове, задължения и евентуални провали! Как в едно такова ежедневие да постигнем мир със себе си и околните, за да не сме стресирани и пренатоварени психически?

Много просто следвайки тези 5 стъпки, който ще ни помогнат да овладеем изкуството на „пълноценния живот“! Ето ги и тях:

Не изисквайте прекалено много от себе си и от околните!

Да си максималист в някои отношения не е лошо, но определено е много натоварваща отговорност. Когато прекалено много изискваме от себе си, често свръх възможностите си, сме прекалено стресирани. Ако пък в отговор на това получим безразличие или неразбиране, стресът става десеторно по-голям, а неудовлетворението от оценката на другите ни убива! Затова не поставяйте прекалено големи очаквания пред останалите, както не го правете и за себе си, защото „живот без стрес“ не се постига по този начин!

Не очаквайте позитивно и справедливо отношение от всички!

Нагласата, че всички, всичко и винаги ще са благоразположени към вас ви вреди! Тя е много наивна, детинска и незряла. Не може да очаквате, че в продължение на целия ви живот ще сте оценявани подобаващо и хората ще ви обичат и ще ви се прекланят. Реално погледнато няма как да се случи! Колкото по-рано го осъзнаете и приемете, като факт толкова по освободени и щастливи ще сте. Спазването на тази стъпка определено ще ви осигури ‚живот без стрес“.

Не винете съдбата, шансът, провидението или каквото и да е за състоянието на живота си!

Като зрял, осъзнат и положително настроен към живота и света индивид, не си позволявайте да се осланяте прекалено много на предначертаната си съдба или път. Живота е поредица от добре изиграни карти, но все пак всекидневно се променя, така че шансът не е определящ в него. Колкото по-бързо осъзнаете, че вие определяте посоката на живота си, толкова по-бързо ще намалите стресовите си нива, защото ще свалите маската на жертва и ще се превърнете в лидер на собствения си житейски път!

Предпочитайте, а не робувайте на хилядите правила и норми!

Както вече знаем живота е прекалено сложен в днешно време, за да го усложняваме допълнително. Сред хилядите норми на поведение, закостенели принципи и правила за всичко и всички – не можем да изпълним всички от тях определено, пък и не е необходимо! Живейте живота си по вашите правила и не пречете на другите да го правят, това е разковничето на един „живот без стрес“ в огромни количества.

Избягвайте да се разстройвате за незначителни неща!

Това си е цяла философия! Не изпадайте в ярост от големия трафик, от леко претъпкания автобус, от липсата на място да паркирате, от невинна грешка на детето ви, от намусения ви шеф или от липсата на пари в момента. Мислете винаги позитивно и бъдете леко над нещата!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене