Почитаме Капитан Петко Войвода

България почита днес Капитан Петко Войвода. Преди 117 години той си отива от този свят, обичан като Левски и Ботев.

Капитан Петко Войвода е носил по тялото си 33 прободни и куршумени рани, получени в 101 сражения с турските башибозушки орди, черкезки набези и редовна турска войска. Главата му е оценена за 10 хиляди турски златни лири, но не се намира нито един предател, съблазнен от голямата награда, разказа пред „Флагман“ неговата потомка Пенка Чакалова-Генева.

„Петко Войвода не е само хайдутинът закрилник. Той е и борецът за освобождението на гръцкия остров Крит от турско робство, като част от гарибалдийската дружина сам ръководи и командва. Той е и участникът в Руско-турската война на страната на руската освободителна армия“, добавя дамата, която е отдала 35 години от живота си като учителка по български език и литература да обучава и възпитава българските деца на родолюбие.

„На този тъжен ден българите ще склоним глава, ще помълчим и ще му поднесем китка цвете в знак на обич и клетвен знак, че той винаги ще остане жив в сърцата ни. Тази любов ще се предава от поколение на поколение, от век на век и ще държи будна българската ни свяст“, заяви правнучката на Петковия брат Митрю.

Тя предлага девизът на легендарния Капитан Петко Войвода „Да не се делим ни в лошо, ни в благатко време“ да се изпише на вратата на Народното събрание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене