Тютюнът в Долно Осеново остана в миналото, чакат добив от едва 100 т

Тютюнопроизводството е на път да остане в миналото като основен поминък на хората в Пиринския край. С всяка изминала година все повече земеделци отказват да засеят лехи. Така е и тази пролет – макар че тази година стопаните получиха средна цена от 7,00 лева за килограм, няма тенденция за увеличаване на мераклиите да отглеждат тютюн в региона. Напротив отливът става все по-значителен.

Тенденцията е ясно изразена в симитлийското село Долно Осеново, където хората предпочитат да заминат на гурбет, вместо да събират „зеленото злато“ у дома.

Преди години в селото се сключвали 280 договора и са предавали по 260 тона продукция. Миналата година договорите са само 200, а предадената продукция – 140 тона. Тази година ще са не повече от 160 договорите, а ще се произведе между 100 и 120 тона тютюн.

„От 1600 жители над 300 души в активна възраст са зад граница – вече намират работа в Германия, Англия, Белгия, където получават много добри заплати. Много от тях си взеха семействата и не смятат да се връщат да живеят тук. Идват само за празниците”, разказва кметът на Долно Осеново. Той е категоричен, че тютюнът като основен поминък загива.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене