Жителите на Рибново плашат с протести заради воден режим

Жителите на гърменското село Рибново предупредиха с протести, ако отново останат на сух режим.

Преди няколко месеца те се разбунтуваха след като се наложи да изтърпят петмесечно безводие. Сега, ако отново останат без вода, трите хиляди жители на са категорични, че ще предприемат гражданско неподчинение и ще блокират пътя към Банско.

След протеста им преди 4 месеца фирмата, която е правила резервоар, неизползван до момента заради калпава работа, започна да ремонтира съоръжението. Хората настояват за трайно решение на проблема, за да няма протести и тази година. И поставят ултиматум на фирмата – до края на март да е готова с ремонта, за да може ВиК-Благоевград да приеме съоръжението до края на април. Само така ще има вода за всички в Рибново.

„Надяваме се, че фирмата ще се справи в срок и ще отстрани пропуските при направата на резервоара за вода, за да може да се ползва. Той бе открит още през 2014 година, но от ВиК-Благоевград отказват да приемат и експлоатират изграденото съоръжение, тъй като има пропуски в изпълнението. А за него бяха похарчени 600 000 лв. от републиканския бюджет, обемът му е 800 кубически метра” заяви кметът на селото Феим Иса.

Заради този проблем дари насред зима, в средата на януари в горната част на Рибново отново няколко дни хората бяха на воден режим. В първите дни нямаха живителна течност по 12 часа в денонощието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене