Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Състезанието за третата линия на метрото започва

Общинското дружество „Метрополитен“ започва изпълнението на третия и последен засега лъч на метрото. Компанията обяви една от най-големите поръчки в тунелното строителство – за избор на изпълнители на първия централен етап от подземната железница – между бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Житница“ в кв. „Красно село“.

“Сега”

Абитуриентите едва се справят с математиката

Българските дванадесетокласници едвам прехвърлят „летвата“ по математика. Това показват данните от проведеното през януари анонимно изследване по математика, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Средният резултат на завършващите е 17.77 т. при максимален брой 34 т., съобщи МОН. Това означава, че успеваемостта на учениците, които само след месец и половина ще се явят на матура, е 52.28%.

За 10 г. хората плащат три пъти повече от джоба си за лечение

С всяка изминала година българите плащат все повече за здравни дейности, дори да са редовно осигурени. За последните 6 години разходите за сметка на едно лице са се увеличили с 58%, в същото време публичните разходи са нараснали с 23 на сто – от от 2.815 млрд. през 2008 г. на 3.468 млрд. лв.

Френските социалисти претърпяха позорен разгром на местния вот

Управляващата във Франция Социалистическа партия претърпя разгром на проведения в неделя втори тур на местния вот, като загуби над 100 от градовете, които досега контролираше, предадоха информационните агенции. Заради това президентът на страната Франсоа Оланд смени премиера Жан-Марк Еро и назначи на негово място досегашния вътрешен министър Манюел Валс.

“Стандарт”

На Тракия: Пелена на смъртта

Мъгла убиец окъпа магистрала „Тракия“ в кръв. Двама загинаха, а 15 са ранени, след като 22 коли се нанизаха в две верижни катастрофи на аутобана. „Пелената на смъртта“ изненадала шофьорите между 137-и и 139-и километър край село Войводиново. „Много беше страшно, падна като завеса“, разказа оцелелият в касапницата Томи.

50% таван само за новите заеми

Гласуваният таван от 50 процента за разходите по потребителските кредити ще остане. Но е твърде спорно дали ще позволим промените в Закона за потребителския кредит да действат за вече сключените договори. Това коментираха неофициално депутати от БСП пред „Стандарт“. Днес народни представители от соцпартията и ДПС ще обсъдят вариантите в преходните и заключителните разпоредби.

Белоградчик и Александровска гробница с шанс за ЮНЕСКО

Белоградчишките скали и Александровска гробница са сред обектите, които имат шанс да станат новите родни чудеса под закрилата на ЮНЕСКО. Това стана ясно вчера по време на среща между генералния директор на световната организация Ирина Бокова и главния редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова.

“Труд”

България 2018: 194 000 продавачи, 90 000 учители

Нищо ново не се очаква на пазара на труда в следващите 4-5 години. Най-търсените работници ще останат продавачите. Сред най-дефицитните кадри ще са още учителите, медицинските сестри, лекарите, програмистите, инженерите, които и в момента не достигат. Това показва прогнозата на социалното министерство за пазара на труда в периода 2014-2018 г., която беше представена вчера.

БСП и ДПС дават президента на Конституционния съд

Двете управляващи партии БСП и ДПС внасят тази седмица жалбата си до Конституционния съд (КС) срещу президента Росен Плевнелиев. Това съобщиха за „Труд“ източници от двете централи.

Земеделците настояват за данък „пустееща нива“

Собствениците на пустееща земя да плащат данък или такса за нея поискаха най-големите браншови организации в земеделието от ресорния министър Димитър Греков. Това стана по време на дискусия “Проблеми и перспективи пред земеползването”. Министърът подкрепи предложението, но обясни, че първо ще бъде създадена работна група по проблема.

“24 часа”

Ваньо Танов с нови версии за случая „Мишо бирата“, чакат утре Борисов в парламента 

На 21.11.2013 г. в парламента бе създадена поредната временна комисия. Неин председател е Йордан Цонев. Тя трябва да установи всички факти около един стар случай, добил популярност като „Мишо Бирата“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене