Вместо държавата, Община Симитли ще ремонтира жп прелез за своя сметка

Месеци наред държавата не може да изясни кой е собственик на опасен железопътен прелез в центъра на Симитли. Съоръжението е компрометирано и опасно за преминаващите автомобили. Въпреки сигналите и писмата, които кметът Апостол Апостолов изпраща до Областната комисия по безопасност на движението в Пиринско, няма отговор и реакция от компетентните институции.

„Няма да позволим този прелез да застрашава повече здравето и живота на пътуващите. Съоръжението е старо, не е ремонтирано и може се превърне в капан за колите. В същото време не е ясно кой го стопанисва, за да го поправи и премахне опасността. Ще го направим ние, ще разпоредя да се асфалтира за сметка на общината. Здравето и животът на хората са най-важни. Няма да чакаме да стане някоя беля и после да си прехвърляме отговорността”, увери Апостолов.

Години наред кметството в Симитли води кореспонденция и с рудник „Ораново” – от времето, когато още бе държавно предприятие. Но никой не предявява претенции за собственост на прелеза нито от мината, нито от „Железопътна инфраструктура”. От БДЖ ремонтирали само едната линия, която се използва и тяхна собственост, но не и тази до нея, защото е на друг собственик.

Пътното съоръжение се намира на моста в началото на населеното място, то се нуждае от ремонт и създава предпоставки за тежки пътни произшествия. В момента мястото е компрометирано и всяка преминаваща кола може да заседне и да бъде премазана от преминаващите влакове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене