Николай Майсторов гостува на мадоните от селото на Майстора

След като получи националната награда за живопис на името на Майстора, носителят й за тази година Николай Майсторов се включи в тържествата в село Шишковци, посветени на великия художник. Заедно с него легендарното село посетиха и десетки гости от столицата.

По традиция след поклонението пред паметника на художника всички се събраха в къщата, в която Майстора е живял повече от четвърт век. Ролята на домакини там по традиция поеха жените от Клуба на пенсионера и инвалида, който е своеобразен център на местния обществен живот.

Както винаги, те се представиха със своите майсторски баници, питки и сладкиши, както и с автентични народни песни от кюстендилския край. Художничката Антония Дуенде, която бе изненадана и очарована както всички други, заяви, че е готова да доведе в Шишковци художници от целия свят, за да могат не само да рисуват сред уникалната атмосфера на селото, но и да имат възможност да общуват с местните хора.

Николай Майсторов искрено се радваше на своите домакини, а топлата му среща с тях беше запечатана от десетки фотоапарати.

Всяка фамилия в село Шишковци има свои спомени и своя история, свързана с Майстора, а в тези, в които е имало модели на големия художник, това е най-голямата им гордост.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене