Неврокопският Митрополит почете и отбеляза св. Трифон на лозовите масиви на бизнесмена Николай Бошкилов

На 1 февруари Православната ни Църква чества паметта на св. мчк Трифон. По българските земи св. Трифон се смята за покровител на лозарството и винарството. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята. Отбелязването на Трифон Зарезан носи белезите на преход в аграрната дейност от зима към пролет. Свети Трифон се счита и за пазител на лозята.

Трифон Зарезан е един от най-обичаните и почитани празници. Денят на лозаря има древни корени още от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с особено голяма пищност.

За поредна година и в землището на с.Ласкарево, община Сандански беше отбелязан празника на лозарите и винарите. Тържественият църковен ритуал беше извършен от Негово Високо Преосвещенство – Неврокопският Митрополит Серафим на лозовите масиви на бизнесмена от Благоевград Николай Бошкилов.

На празника присъстваха много хора, между които работниците на фамилия Бошкилови от няколко съседни села, гости от Благоевград, София, близки и приятели на семейството.

Всички присъстващи – лозари, винари, земеделци и жители на околията бяха благословени от Владиката Серафим, с пожелания за успешна и плодородна земеделска година, здраве, успех и берекет.

 Митрополит Серафим и Кръстю Бошкилов изготвиха и „короната” на лозовия цар или венеца от лозови пръчки, който да дава сили през годината.

След ритуала по зарязването всички се отправиха към центъра на с. Ласкарево, където дружно и сговорно отпразнуваха празничното събитие, под звуците на български народни песни и руйно червено вино от последната реколта.

Николай Бошкилов отбеляза, че изминалата земеделска година е била тежка. Атмосферните и климатични условия оказали неблагоприятно влияние върху развитието на културите, като в началото на годината имаше влаги до късна пролет, а след това се оформи страшна жега. Именно тези неблагоприятни условия оказаха влияние върху добивите и качеството на земеделската продукция като цяло в  областта. Въпреки това, с неуморна работа и правилни и навременни агро-технологични мероприятия, Бошкилов сподели, че е запазил качеството и количеството на добитата реколта от грозде.

Честит празник от бизнес-фамилия Бошкилови за всички лозари и винари.

Да сте живи и здрави през новата 2017 година и майсторски да създаваме и се наслаждаваме на божественият еликсир-виното.

Наздраве

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене