ТОП ПРЕСА също подкрепи гилдията в Югозапада в защитата на колегата Станчо Станчев

Днешният ден е подвластен на много емоции сред спортните журналисти в Югозапада

Разбуни ги старши треньорът на „Струмска слава“, който определено може да бъде включен в графата: „с амбиции да атакува професионалния футбол“. Тази цел явно повиши и напрежението в клуба. През изминалият уикенд в събота радомирци изиграха втората си контрола през тази зима, но тя не завърши. Спарингът с Беласица бе прекратен в 80-та минута, защото треньора на Струмска слава, Владимир Димитров реши да извади отбора от терена. Повод за това, недоволството от няколко съдийски решения. Неприятен случай, но нищо ново. В България сме се нагледали на такива сцени и то в официални мачове. Интересно е, какво се случи след това. Г-н Димитров прочел няколко публикации по темата даде обяснение, което е добре, но и реши да си излее гнева върху кореспондента на „Меридиан мач“ от Петрич. Според г-н Димитров журналиста не отразявал правилно събитията. Ето какво заяви наставникът на „Струмска слава“ пред сайт от пиринско :

„По повод изтеклата информация в медиите за прекратяване на контролния мач „Беласица“ – „Струмска слава“ при резултат 3:1 за петричкия тим на стадиона в Лебница, че старши треньорът на гостите Владимир Димитров извежда възпитаниците си от терена в 74-та минута, получихме отговор от набедения за това нещо. „Основната вина да изведа преждевременно моите футболисти от терена бе изключително неадекватното съдийство. Грешните решения на главния арбитър повишаваха непрекъснато напрежението сред нашите футболисти. Най-фрапиращи моменти бяха неотсъдените две дузпи срещу нашия нападател Мариян Хаджиев, който веднъж беше подсечен от защитник, и веднъж от вратаря на „Беласица“. Третият гол за отбора на домакините беше отбелязан от явна засада. За да не се стигне до нещо нежелателно, реших да изведа преждевременно моите футболисти. Дебело подчертавам, че нямам претенции към играта на футболистите на „Беласица“, които играха много мъжки и търсеха победата. Никой няма полза от такова съдийство, най-вече в контролни мачове. Не прави чест на местен журналист , представител на „Меридиан мач“, който си е позволил да ме петни неправилно, като му препоръчвам за в бъдеще да отразява това, което действително става на терена, а не да хули мои колеги и футболисти от гостуващи отбори”, сподели Владимир Димитров.“

Ние също като колегите от sportnaarena, които заостриха вниманието върху случая, както и останалите, които не скриха възмущението си, заставаме зад следната позиция: Г-н Димитров, ние също имаме информация за мача и тя съвпада с тази на въпросния журналист. Впрочем засегнатият кореспондент, за когото вие говорите, не е някакъв новак и анонимник, а уважаван от нас колега Станчо Станчев. През немалкото години негова работа ние също сме се убедили в коректността и професионализма му. Не сме се убедили обаче в професионализма на друг „колега“ от Петрич взел ви въпросното интервю и публикувал в сайт от Югозапада. Един съвет към него! Когато двама имат да си кажат нещо, по-добре е те да си контактуват, а не през посредник. Защото някъде беше казано, че посредникът е … (За справка на недосетливите или забравилите филма „Синьо лято“, популярен сред тийнейджърите от 80-те години на ХХ век!). Този „колега“ – посредник, чието име не споменават другите, за да не развалят медийния фон, ние ще си позволим също така верни на чисто човешката хигиена само с инициалите му – Т.С. Същият човек, известен с афинитета си към „дистанционната журналистика“ просто наруши някои чисто етични норми! Негласните норми на спортната журналистика в Югозапада, която независимо от някои разногласия сред членовете и, никога не си е позволявала да дава воля на думи срещу друг колега от външни лица. Това обаче бе нарушено от въпросния петричанин, който обича да бъде наричан „доайен“. Ако само с възрастта се става доайен обаче, здраве му кажи, защото този термин крие много друго зад себе си. Достолепие, професионализъм, пример за останалите! Все неща, които с действията си „колегата“ показва, че явно не познава. Все пак уважаеми господине, не е честно поне да не попитате колегата за неговото мнение, за неговата позиция, та дори осъдените на смърт имат правото на последна дума!!! Явно обаче това е нещо буржоазно, предразсъдък или не знаем още какво!

Явно му е много лесно на Т. С. да ги „забрави“, за да бъде онзи, който благодарение на сервилни похвати ще бъде търсен, за да отразява „актуално и обективно“ дадено събитие! Може пък да има желание за лично разчистване на сметки? Всеки да мисли! Ама колега, това няма да стане! За разлика от вас, който често отразява мачове на отбори, а въобще не е стъпвал на стадионите им, Станчо Станчев не е като вас. За разлика от вас г-н Т.С., той може да бъде видян на много места, макар че, все пак, „не е от класата ви“, след като, без да знаете как изглежда стадиона в Дупница, отразявате срещи на „Марек“, където пък има други колеги. Те пък, както и феновете, били на мач, след като прочетат статията ви, се чудят дали са били на конкретния двубой, или не! Това е поради само една елементарна причина: Просто не сте били там, а пишете преразказ по преживяно и разчитате на непроверена информация и това не е инцидентно, а система! „Колега“ не се прави така!!! Ваша работа е как ще пишете статиите си, но не нарушавайте етичната хигиена! Ние очакваме много от вас, включително, скоро да отразявате мачове на „Черно море“, „Добруджа“, „Ботев“(Козлодуй) и т.н., естествено, без да сте стъпили на тях или да знаете какъв е екипът им. Може да направите и международен пробив – на Фарьорските острови да речем или Търну Мъгуреле! Може и на Тимбукту или Западни Виджински острови! Това е ваш избор, но не посягайте на колегите и не правете гилдията да олеква! Ако наградите, с които сте чуван да парадничите, са нещо, то защитете ги с професионални действия! Ако пък не е така, то си ги мушнете в…печката, да ви топлят!!!

Иначе писанията на вашите читатели ще продължават да нарастват и да са в тона, както е под статията ви във въпросния сайт:

Писна ни от виртуалната журналистика на този пенсионер… Хем не ходи на мачовете, хем се изказва като от първа инстанция. Двамата с треньора на Радомир са на едни ъкъл. знае какви ветрове веят в кухите им глави… И аз съм свидетел на случилото се на този мач. Първо гостите се биха като гладиатори помежду си , после им се привиждаха дузпи и малки зелени човечета, слизащи от НЛО… Е… ти т….а!!!

Ако не ви е срам г-н Т.С. от това, нас ни е срам, нас колегите от гилдията!

Вие г-н Димитров, гледайте си футбола, където показвате, че е стихията ви и разбирате от нещата, което се доказва от класирането на „Струмска слава“, но не се бъркайте в работата на журналистите!

(С извинение, към онези, които ще направят забележка за употребата на учтивата форма Ви, Вие и т. н. Не смятаме, че трябва да се пишат с голяма буква, както изисква етикетът и изразяват уважение. Ние обаче не смятаме, че то се дължи в случая към човека, за когото говорим след постъпките, които коментираме!!!)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене