Училището в Абланица с иновативен педагогически съвет, гл. асистент д-р Марияна Шехова от ЮЗУ го обяви за лидерско

Главен асистент д-р Марияна Шехова от катедра „Педагогика“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, която е и обучител на началните учители в квалификационните дейности, обяви СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в хаджидимовското село Абланица за лидерско училище, доказало се в последните години с многото си нетрадиционни иновативни дейности, реализирани съвместно със социални партньори, общественици, родители и приятели.

Това стана след проведения преди дни първи иновативен педагогически съвет в учебното заведение. Според гл. асистент Шехова в школото в Абланица е направена поредната крачка за успешно иновативно образование в малко населено място, каквото е хаджидимовското село. Тя увери, че училището може да се сочи за пример и да се черпи опит от добрите му практики и постижения в обучителния процес.

В петък със заповед на директора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Мехмед Имамов, по инициатива на началните учители бе свикан за първи път иновативен педагогически съвет, който е част от квалификационната дейност на началните учители, с което бе продължена утвърдилата се вече традиция за иновативни дейности в училището в Абланица.

В началото на съвета на целия педагогически състав бяха раздадени анкетни карти, в които учителите можеха да изразят своето мнение и дадат предложения на теми за друг педагогически съвет. Председател бе Атидже Имам – председател на методическото обединение на началните учители, а протоколчик – Гюлка Гегова.

Хванати за ръце и на фона на приятна музика, за да може всеки учител да усети присъствието и положителните нагласи на колегите до себе си, стартира нетрадиционният иновативен съвет. По предварителния дневен ред Гюлфие Метушева отчете благотворителната инициатива, проведена съвместно от ученици и учители от начален етап на обучение – новогодишното тържество.

Проектът сценарий за патронния празник, който от години е една от най-добрите инициативи на училището, бе докладван от учителката Атидже Имам, а за иновациите при провеждането на целедневната организация на обучение разказа в своя доклад Найме Гърбева.

Проектът сценарий за откриването на учебната година и посрещането на първокласниците, което в училището в Абланица освен традиция е превърнато в истински празник за цялото село и многото гости, бе представен от Айтен Амзова.

По време на педагогическия съвет се родиха и нови идеи. Учителите предложиха едни от интересните теми за следващото им събиране да са: „Създаване на иновативен модел на многофункционална класна стая“, „Училището – място за деца“ и „Кът за творчески идеи“.

„Отчитаме иновативния педагогически съвет като малка крачка в правилната посока. От анализиране на анкетите установихме, че почти всички колеги са изказали мнение, че педагогическият съвет е иновативен и много полезен“, коментира заместник-директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в с. Абланица, Калинка Гайтанинчева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене