Служебният министър Сп. Попниколов слагал асфалт на AM „Струма“

Като добър пътищар определи Лиляна Павлова наследника си – новия служебен министър на регионалното развитие Спас Попниколов, съобщи „24часа“. Вероятно е такъв, но е от малките в стрителния бизнес, твърдят негови колеги. Участвал е със своя фирма като подизпълнител на подизпълнител при полагане на асфалт на “Струма”. В строителният бизнес твърдят, че Спасниколов не може да се впише сред големите в бранша като “Трейс груп”, “Главболгарстрой”, “Геотехмин”, “Хидрострой” и други. Бизнесът му е до инженерни решения и изпълнение на междуградски пътища. За самия Спас Попниколов казват, че е умен, спокоен, уравновесен Разбира от пътно строителство, дава добри инженерни решения, добре разработва проекти, консултира. Името му като бъдещ служебен министър излезе ден преди да бъдат “разгадани” от медиите повечето имена в служебния кабинет на президента Румен Радев.

В първия момент в строителния бизнес някои дори не можеха да се сетят кой е. Също както предшественичката си Лиляна Павлова и Спас Попниколов първо е работил в министерството на регионалното развитие, преди да го оглави. Служебният министър е бил държавен експерт в периода 2003-2007 г. в дирекция “Благоустройство, инженерна инфраструктура и ландшафт” в отдел “Пътна инфраструктура и социални обекти”. Работил е и в звеното за изпълнение на проекти по предприсъединителната програма ФАР, е посочено в съобщението на президентството. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност “Пътно строителство”. Доскоро е бил собственик на строителна компания “Друм консулт”. Според данни в Търговския регистър на 23 януари 2017 г. е подадено заявление за прехвърляне на дяловете му във фирмата на Пламен Славов, който става едноличен собственик на капитала. Пламен Славов е регистриран за наблюдател на президентските избори от сдружение “Институт за социална интеграция”, показва справка на сайта на Централната избирателна комисия.

В програмния съвет на сдружението е бившият депутат от БСП Ивелин Николов. Дружеството “Друм консулт” е основано през 2008 г. с капитал от 5000 лв. Инженерно-консултантската фирма предоставя услуги в транспортната и благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда, както и високото строителство и прилежащата му инфраструктура. Най-силно развита дейност на “Друм консулт” е пътно строителство, предимно полагане на асфалтови смеси и циментови стабилизации за ремонт и строителство на пътища от републиканската и общинската пътна мрежа, улици, паркинги и др.

През последните години в него работят около 20 души, а оборотът му за 2015 г. е бил над 1,6 млн. лв., сочи финансовият отчет на компанията. За последните три финансови години – 2013, 2014 и 2015 г. “Друм консулт” е била наета от “Пътстрой 92” и “Актив билдинг сервиз” за работа по магистралите “Струма” и “Марица”, а от “Понсстройинженеринг” – за ГКПП Капитан Андреево за полагане на асфалтовата настилка, показва регистърът на строителната камара. Спас Попниколов е бил едноличен собственик и на “Строй Билд Инженеринг”. Дружеството е основано на 28 април 2015 г. с капитал от 10 000 лв. Не е развивало дейност на пазара, показват публикуваните документи в Търговския регистър. В петък дружеството е било прехвърлено на Пламен Славов. Спас Попниколов е бил и управител в компанията “БГ Асфалт”, която има 10-годишна история. Компанията е работила по различни инфраструктурни обекти, сред които летище “Граф Игнатиево” и магистрала “Хемус”. Съпругата му Стела Попниколова е работила в Агенция “Пътна инфраструктура” между 2011 и 2014 г. и е била шеф на дирекция “Координация на кредити и бюджетни инвестиции”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене