Освобождаване от данък доход за младите семейства искат от Младежкото обединение на БСП в Благоевградска област

На провел се Областен съвет на Младежкото обединение в БСП младите социалисти от Благоевградска област обсъдиха свои съвместни инициативи и дискутираха върху корекции в своя устав и конкретни законодателни промени, които биха могли да облекчат младите семейства и да ги стимулират да раждат и отглеждат повече деца в България.

В този контекст от заседанието бяха излъчени няколко конкретни предложения – като да бъдат освободени от данък доход семействата с деца до 3-годишна възраст.

Мотивите на младите социалисти за това са, че докато трае двегодишното майчинство на жената, семейните доходи са ограничени и тежестта пада върху единия работещ родител. А ако той бъде освободен от данък доход, това ще облекчи семейния бюджет и ще спомогне за по-лесното отглеждане на детето. Отделно тази мярка е положителна, защото тя е насочена само към активните работещи хора, където прираста е далеч по-малък.

От друга страна, те предлагат спиране на детските надбавки след всяко трето дете. Така ще се спре бизнесът с раждането на по 5 и повече деца,които после живеят в социална нищета – нещо, което активните работещи родители рядко си позволят, а другото е предмет на личен избор и семейно планиране.

Младите социалисти подкрепиха предложението на Корнелия Нинова, която предлага младите семейства да бъдат освободени от лихви за жилищни кредити до 100 000 лева.

На заседанието бе отправено и предложение към ръководството на БСП за уставни промени, които да увеличат младежката възраст в БСП до 40 години. Като аргументите за това са, че партията не може да си позволи загуба на активни хора, които имат желание да работят в младежките организации по места.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене