ОбС-Благоевград прие бюджета на общината за 2017 година (обновена)

Кметът Камбитов: Бюджетът е напълно балансиран и реалистичен

 Общински съвет Благоевград прие бюджета на общината за 2017 година. 27 от местните парламентаристи гласуваха „За“, 4 гласуваха „Против“, а 5 „Въздържал се“. Рамката на бюджета за тази година ще бъде 58 261 634 лева, което е с над 2 млн. повече от бюджета за миналата година.

29 млн. лв. в бюджета за 2017 година на община Благоевград са делегираните средства, а 29 млн. лв. собствените приходи.

Кметът на Благоевград д-р Камбитов определи бюджета като балансиран и реалистичен. „Приходната част от бюджета е напълно реална на база на отчета за 2016 година. Това означава, че абсолютно всичко, което е заложено ще бъде изпълнено“, категоричен бе градоначалникът Камбитов. 

 След възникнали въпроси и дебати, стана  ясно, че Община Благоевград отново е заложила на категорично и сигурно разпределение на средства.  Кметът Камбитов поясни, че тази година значителна част от инвестициите, които ще бъдат направени, ще бъдат фокусирани върху IV микрорайон и Централна градска част.

„Преди няколко дни между Община Благоевград и Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписан договор за отпускане на целеви средства от Републиканския бюджет във връзка с ВиК проекти на общината в размер на 1 010 000 лв. Тези проекти се отнасят за канализация на ул. „Марица“ и ул. „Роден край“, които бяха включени в проектни предложения на Общината по ОП „Региони в растеж 2014- 2020“. Те бяха включени, като IV микрорайон и ул. „Марица“ в част „инфраструктура“ и подмяна на ВиК и заложени в заем, над 3 милиона лв, тъй като нямаше потвърждение за отпускането на средства. С осигуряването на тези средства се намалява заема и има възможност за включване на нови обекти в Инвестиционната програма на Община Благоевград“, уточни д-р Камбитов.

 В новия бюджет са включени средства за благоустрояване на селата, почистване на деретата на реките в селата, инфраструктура, осветление и други. В Бюджет 2017 отново средствата за балансирано разпределени за здравеопазване, инфраструктура, култура, спорт и други.

Преди бюджетът да бъде подложен на гласуване общинските съветници приеха направени от тях промени в него, част от които са намаляване на приходите в параграф „Получени краткосрочни заеми“ с около 960 хиляди лева, увеличава приходите по параграф „Приходи от наеми“ с около 400 хиляди лева.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене