Сложна предизборна обстановка в Пиринско! Сериозна битка между 4 „велики“ сили за гласовете на електората в Петрич! ГЕРБ, Вельо Илиев, ВМРО и БСП се стягат за бой!

Г. Ангелски, Д. Танев, М. Захов сред номинациите на ГЕРБ, Вельо Илиев грабва много гласове, БСП излиза с лидера си Й. Атанасова, ВМРО все още в разпри за второто място с Благоевград! Кандидат -депутати започват работа за участие с преференции

С всеки изминал ден политическата обстановка в Пиринско се усложнява, още от сега част от париите започнаха предизборната си кампания, насрочвайки много бързо събранията си за номиниране на кандидат-депутати. Сложна е обстановката в интересния Петрич, където на президентската кампания излезе с нова сила ВМРО, които до този момент не бяха фактор в политическия живот на южния град.

Няколко са имената, които спрягат петричани за участие в кандидат -депутатската листа на партията в Пиринско. Традиционно номиниран ще бъде лидерът на партията и досегашен депутат Димитър Танев. В битката щял да се впусне и ексшефът на ДАИ Георги Ангелски, който месеци преди изборите се върна в Петрич, освободен от работата си в София. Бившият депутат Митко Захов също щял да бъде номиниран на събранието им следващата седмица.

Изненада е и номинацията на СДС, ДСБ за бившия кмет Вельо Илиев, не е ясно дали той ще приеме да участва все още, но кандидатурата му уплаши останалите играчи, тъй като Вельо може да събере много от гласовете на петричани и да обере наказателния вот срещу останалите. ВМРО все още са в разпри с Благоевград, чиято структура ще напъва да включи Георги Васев на избираемото второ място.

Ако обаче от централата на ВМРО спуснат водач, то фаворитът за първото място Атанас Стоянов ще отиде на второ и тогава шансовете на Петрич и Благоевград да имат представител в парламента са нулеви, тъй като ВМРО не може да вкара повече от 2-ма депутати в парламента. Говореше се, че Димитър Капитанов ще е човекът на БСП – Петрич в листата, той обаче е отказал и мястото е за лидера на столетницата в Петрич Йорданка Атанасова. ДПС нямат повече от 1000 гласа в Петрич, така, че не за заплаха за останалите в тези избори.

Напрежение има сред благоевградските кандидат-депутати особено след като част от тях загубиха подкрепата на гласоподавателите в Симитли, от където ПП ГЕРБ издигна сина на традиционният победител във всяка предизборна битка Апостол Апостолов-Поли, футболният съдия Стефан Апостолов подкрепен от цялата структура на ГЕРБ в града.

Засега както многократно писахме, водачът на листата на ГЕРБ в Пиринско ще е Цветан Цветанов, обаче напоследък се говори, че софиянци ще спуснат в Благоевград и кандидат от гражданската квота за второто място, който е непознато до момента лице в областта. Това изтласква Даниела Савеклиева, сигурен кандидат-депутат на трета позиция.

И понеже прогнозите са, че ГЕРБ ще вкара 3-4 кандидата, останалите кандидат-депутати ще играят преференциално, което прави прогнозите изключително трудни. Нищо не е сигурно все още и за листата на БСП в Пиринско.

Говори се, че спряганият Кирил Добрев не е приел да оглави местната листа, ако Нинова не успее да намери „тежка артилерия“, която да поведе листата в региона, ще участва тя на първото място в червената листа на Пиринско. Броени дни остават до старта на предизборната кампания. Вероятно до края на другата седмица вече ще знаем със сигурност как ще изглеждат листите и кои ще бъдат новите кандидат -депутати.

П. Попов/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене