Ще останат ли Петрич и още четири села без поливна вода?

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПРОКУРАТУРА И ДАНС ПО СЛЕДИТЕ НА КРУПНА ИЗМАМА

 

Валентин ГЕРЧЕВ
Специализирана прокуратура и ДАНС са по следите на крупна измама с поливната вода на полето в община Петрич и полетата на други четири села. Това са селата, Самуилово, Беласица, Първомай и Кавракирово, стана ясно от разследване, което тече в момента. Усилията на двете институции са обърнати изцяло срещу собственика на язовир „Валтата“ в землището на петричкото село Самуилово. Язовирът е предоставен за ползване и стопанисване на „Напоителни системи“ ЕАД – София, от Министерството на земеделието. Дружеството се управлява от изпълнителния директор г-жа Галина Панайотова Замфирова. В качеството си на такава тя е подписала документ с невярно съдържание, с който е възложила правата за временно и безвъзмездно ползване на водостопанско съоръжение язовир „Валтата“ на „ЛСФКСекюрити“ ООД, гр. София. Договорът между „Напоителни системи“ ЕАД и охранителното дружество е сключен на 12.11.2015 година. В качеството си на наемател „ЛСФКСекюрити“ ООД въобще не е и подозирало за измамата.
Всъщност дейността по стопанисването на язовира „Валтата“ от охранителното дружество започва да тече от датата 12.11.2015 година. С фалшивия договор от „Напоителни системи“ ЕАД – София, се предоставя на наемателя „ЛСФКСекюрити“ ООД – София, и прилежаща земя с площ 157,986 дка в землището на с. Самуилово, община Петрич. Това е установено при проверка с констативен протокол от 10. 08. 2016 година. За ползването на язовир „Валтата“ е издадено разрешително за водовземане с №41420001/ 08.08.2013 година от директора на БД „ЗБД“ на „Напоителни системи“ ЕАД – гр. София, с цел напояване на земеделски площи в землищата на с. Самуилово, с. Беласица, с. Първомай, с. Кавракирово и гр. Петрич. С този стар документ именно е съставен и документът с невярно съдържание, с който софийското охранителното дружество встъпва във временно владение на язовир „Валтата“. В качеството си на титуляр „Напоителни системи“ ЕАД, на база старо разрешително и ползвател на язовира, и предоставянето му за наем на трето лице, е осъществил престъпление, което се разследва в момента от ДАНС и специализирана прокуратура. Язовирът може да бъде запечатан, докато бъде изяснено фактическото обстоятелство по договора с невярно съдържание, с който се възлагат функции за наемане на охранителното дружество, което и сега е реален ползвател на водния обет.
Така четири села от община Петрич и самия град ще се окажат в плен на измамата. Полето на Петрич и селата от общината ще останат временно без поливна вода, което ще доведе до бунтове и недоволство от страна на земеделците, които си плащат поливната такса, чинно, без възражения.
По този повод потърсихме за коментар и кмета на селото, на която територия се намира язовир „Валтата“, Кирил Стоянов. Той като управник на село Самуилово остана изненадан от изнесените му факти. Стоянов не подозирал, че от „Напоителни системи“ ЕАД са предоставили с фалшиви документи за наем, язовир „Валтата“ на „ЛСФК Секюрити“ ООД – София. Той обаче призна, че откакто е тяхно владение, язовирът и районът около него е превърнат в истински кът за отдих. Дори имало и малко питейно заведение, на брега на язовира. Охранителите, по думите му, почистили основно затлаченото дъно на язовира, и го привели във вид, с който водоподаването за основните села в Подгорски район станало нормално. Това се отнасяло и за землището на Петрич

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене