Бертрам Ролман: Системата успяда неутрализира Плевнелиев

Ралица ВАСИЛЕВА

Даниел Кадик и почетният президент на Герма­но-българската индустри­ално-търговска камара Бертрам Ролман смятат, че Плевнелиев е допринесъл за утвърждаването на Бъл­гария като достоен член на ЕС и НАТО, както и за укреп­ването на гражданското об­щество и насърчаването на предприемачеството в стра­ната.

Според Даниел Кадик, гер­манските политици и медии се отнасят с голямо уваже­ние към Плевнелиев не само заради отличния му немски, но и заради свободната и от­крита комуникация с него. „Всички помним неговата страстна проевропейска реч в парламента в Страсбург през юни тази година, коя­то беше изпълнена с много кураж и с призиви за за­пазване на европейско­то единство в сегашните тежки за Европа времена. Нейните послания наме­риха широка подкрепа и отзвук, а значението ѝ бе специално отбелязано от парламентарния шеф Мар­тин Шулц“, припомня Кадик.

Германският политолог смята, че основната заслуга на Плевнелиев е свързана с преодоляването на двете тежки политически кризи, в които България изпадна по време на неговия мандат – падането на първото прави­телство на премиера Бойко Борисов и годината на еже­дневните протести срещу кабинета на Пламен Оре­шарски. „Прези­дентът ут­вър­ди две редовни правителства и успя да състави два слу­жебни кабинета, той върна всички несъответстващи на Конституцията закони обра­тно в Народното събрание, независимо от критиките на управляващите мнозинства. Свърши отлична работа и се доказа като достоен и пред­видим държавник. Той се придържаше към умерени позиции и работеше в името на гражданите на България. Някои от тях може би са забравили, че президен­тът не изостави свои­те задължения, както това стори премиерът Борисов с оттегляне­то си по времето на кризата през февруа­ри 2013-та“, отбелязва германският полито­лог.

КОНФЛИКТЪТ С БОРИ­СОВ

Според Кадик, Плев­нелиев е показал последователност в отстояването на български­те интереси на международна сцена, вклю­чително и в сложни ситу­ации: „Плев­нелиев не се огъна под натиска на Кремъл и категорично за­стана зад ценностите и интересите на Обединена Европа. Изявленията на пре­миера Борисов, че президен­тът се изказвал агресивно за действията на Русия не са премислени”. Кадик твър­ди още, че намеренията на кандидат-президентите на ГЕРБ, а и на БСП за вдигане на санкциите срещу Русия разкриват опасна общност между тях.

Даниел Кадик прогнози­ра трудна победа на Цецка Цачева на предстоящите президентски избори. „За разлика от Плевнелиев, на номинираната от ГЕРБ пред­седателка на Народното съ­брание ѝ липсва харизма. В полза на избора на Цачева е фактът, че тя заема втория по важност пост в държа­вата и има подкрепата на най-голямата партия“, обоб­щава наблюденията си гер­манският политолог.

БЕРТРАМ РОЛМАН: „ИСКАШЕ НИ СЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА СЕ КАНДИДАТИРА ОТНОВО“

Бертрам Ролман е собстве­ник на най-голямото шиваш­ко предприятие в България „Пирин-Текс“, което дава препитание на 2000 души в родния град на Плевнелиев – Гоце Делчев. Германският бизнесмен има впечатления за репутацията на президен­та в провинцията. „Гражда­ните на Гоце Делчев се гор­деят с него и съжаляват, че го виждат твърде рядко в града си. И на хората тук, а и на мен лично ни се ис­каше президентът да се кан­дидатира за втори мандат. Защото Росен Плевнелиев е модерен и перспективен чо­век, а аз го познавам и като коректен и напредничав биз­несмен, който оказва съдей­ствие на бизнеса. За съжа­ление обаче системата успя да го неутрализира“, заклю­чава почетният председател на Германо-българската ин­дустриално-търговска кама­ра Бертрам Ролман.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене