От кого се страхуват общинските съветници в Гърмен?

На закрито проведоха последната част от заседанието си днес общинските съветници в Гърмен. След като приеха стратегията за управление на общинската собственост за периода до 2019 г. и бюджета на общината за 2017 година, както и други текущи въпроси, за последните три точки те настояха външните хора, всички селски кметове и журналистите да напуснат заседанието. Предложението за заседание „без публика“ направи общинския съветник Али Господев, като само двама се въздържаха да го подкрепят. „Щом искат да се скрият, значи вършат нещо нередно“, категоричен беше кметът Розен Марчев на село Марчево, в чието землище се намира местността Падарката, в която от години живеят самонастанили се роми, известен като ромското гето Кремиковци. Трите последни точки две заявления за изработване на подробни устройствени планове за строителство на жилищни сгради и магазин в местността “Падарката”, в която е и ромският квартал “Кремиковци”, са постъпили за разглеждане и одобрение от Общинския съвет в Гърмен.

По думите на кмета Минка Капитанова  местния пастор Иван Айдаров и синовете му Румен и Кирил имат инвестиционни намерения да застроят жилищна сграда и магазин в имот в населеното място, което е извън регулация, като предварително са закупили земята. Гърменските старейшини са гласували и им са разрешили да започнат изработването на ПУП, съобщи кметът Капитанова.

Не на това мнение е обаче кметът на село Марчево, според който там има засегнати интереси на хора от селото, които са собственици на земеделски земи в м. Падарката. По думите му за случая е уведомена прокуратурата. Недоволни са и лидерите на сдружение „Бъдеще за Гърмен“, които също бяха изгонени от заседанието. „Щом искате пак протести – ще ги имате“ – закани се Иван Кременлиев, излизайки от залата.

Дали решението на общинските съветници взети на закрито заседание е законно или не, се очаква да се произнесе областният управител Бисер Михайлов.

ХРОНИКА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене