Записват неграмотни в 5-ти клас

училище

Неграмотни, които са навършили 16 години, ще бъдат записвани директно в пети клас, ако преди това изкарат бърз курс по ограмотяване.

Това е предвидено в преходните и заключителни разпоредби на проекта за Закона за професионалното образование. Документът се гледа на второ четене в Народното събрание.

Всяка година от училище отпадат близо 11 на сто от учениците, като възрастта на ранно напусналите непрекъснато пада.

Така, ако преди години масово напускаха гимназистите, сега децата си тръгват от класните стаи още във втори и трети клас. Отделно непрекъснато расте броят на тези, които изобщо не са ходили в учебно заведение – над 120 000 души, и това се превръща в огромен проблем на социалната система.

Идеята на законовата промяна е да даде шанс на тези, които не са учили, но завършат ограмотителен курс по европрограмите, да бъдат записани в прогимназия и да получат шанс да изучат професия. Тези, които покажат документ за завършен от тях клас от 5-ти нагоре, ще получат правото да продължат обучението си оттам, откъдето са го прекъснали.

Законопроектът урежда реда, по който бизнесът ще си сътрудничи с техникумите, както и процедурата на валидиране на знания в неформална обстановка.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене