Майсторка на две куки! Петричка поетеса плете зимните си дрехисама и има в колекцията си уникални костюми

Валентин ГЕРЧЕВ

Петричката поетеса Магда Гашева плете зимните си дрехи сама, на две куки и има в личния си гардероб уникални костюми, според сезона и настроението й. За зимата любителката на римите предпочита изцяло плетената си одежда изцяло в бяло. Тоалетът сбира очите на петричани и не са малко тези, които се възхищават на ръчно изработените целокупни дрехи на поетесата. Тя ги съчетава и с подходящи обувки, като зимния тоалет го носи винаги с чифт бели обувки. Като истинска снежна принцеса, Гашева полюшва снага по улиците на южния град и не спира да показва таланта си в плетенето на петричани. Тя признава, че това е хобито й, което е развила в годините и никак не й тежи. Скучните зимни дни тя прекарва в плетене на дрехи на две куки и така убива скуката пред телевизора. Затова пък крайният резултат, след многото безсънни дни и нощи, й носел истинска наслада. Удовлетворението идвало и от това, когато жена я срещне и й поиска плетката, за да може и тя да има същия или подобен тоалет, не скри интереса на почитателките си по плетене на две куки.
Поетесата намира време за хобито си, защото вече е пенсионерка. Тя дълго време бе медицинската сестра и ръководеше медицинския кабинет на основно училище „Христо Смирненски“. Вероятно за това предпочита и белия цвят.
Няма петричанин, който да не е виждал майсторката на перото и в друг тоалет. Напролет тя подновява облеклото си от зимно на бабамартенско. Гашева се преоблича в цветовете на разцъфналата пролет и докарва с външния си вид на очакваната от всички Баба Марта.
Самоукият талант казва, че плетенето й доставя истинско удоволствие, защото в брънките намира и доза прозрение. Не често, но понякога от упорството да направи ред от плетивото, изниквало вдъхновението и за поетичното й творчество. Досега тя има написани със строфи много тетрадки и издадени стихосбирки в сборници, но само за ценители.
Бившата мед. сестра не стои отстрани от политическите събития, случващи се в страната и общината, а намира време и място да ги опише в стихотворна форма. Различните сезони от годината също. А тоалетите, плод на упорития й труд, съобразени с тях, тя представя на петричани на своеобразно прет а порте.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене